Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Maksa mitä lystäät e-kirjoista

Tämä olisi varmasti Suomessakin monen e-kirjoista kiinnostuneen lukijan unelma: kuusi DRM-suojaamatonta kirjaa omavalintaiseen hintaan plus lisää kirjoja päälle, jos ylittää ostajien keskimäärin maksaman hinnan. Humble Bundle tarjoaa todellakin kirjoja näin reiluun tapaan, ja ostaja saa jopa määritellä, miten hänen rahansa jaetaan tekijöiden, Humble Bundlen ja erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kesken. Juuri päättynyt kampanja tavoitti yli 84 000 ostajaa keräten yli miljoona kaksisataatuhatta dollaria, mikä on aika hyvä tulos.

Humble eBook Bundle

Humble Bundle on myynyt samalla periaatteella tähän asti indiepelejä ja -musiikkia, ja tunnustaudun itsekin heittäytyneeni kerran ahneeksi, vaikka alun perin halusinkin vain yhden pakettiin kuuluneista viidestä pelistä. Humble Bundle imartelee samaan aikaan tiedostavaa ja hintakriittistä kuluttajaa. Siinä yhdistyy piratismin ja vastuuntunnon henki. Vaikka ostajien maksama keskimääräinen hinta saattaa jäädä pieneksi eikä vastaa edes yhden pelin normaalihintaa, ovat tekijät käsittääkseni olleet tyytyväisiä, sillä Humble Bundle tavoittaa paljon pelaajia.

Media vaikenee indiekirjat kuolleiksi

Indiepelien on vaikea tavoittaa pelaajia ja saavuttaa ylipäänsä näkyvyyttä, sillä markkinointiin ei ole varaa. Isot toimijat jyräävät ja media myötäilee – niinhän se on kirjallisuudessakin. Kuinka usein olet lukenut medioista, joita seuraat, pienempien kustantajien kirjoista tai omakustanteista?

Kyllähän se niin on, että suppea joukko kirjailijoita saa kaiken huomion eikä media – eivätkä valitettavasti monet itsenäiset kirjablogitkaan – katso yhtään sen pidemmälle kuin mitä suurimmalla tarjottimella heidän nenänsä eteen tuodaan. Sanotaan, että raha menee rahan luo, ja sama pätee huomioonkin. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä oikeasti tunnustusta ja huomiota ansaitsee. Kaikkihan tämän tietävät, eikö?

Olisi mahtavaa, jos (Suomessa) olisi verkkosivustoja, jotka keskittyisivät indietyyppisen eli pienten kustantamojen/julkaisijoiden ja itsenäisten kirjailijoiden kirjojen esittelemiseen. Jos siis joku haluaa perustaa erilaisen kirjablogin, jolla on tarkoitus, tässäpä oiva sara kynnettäväksi. Minä ainakin komppaan.

Mitä pelit edellä, sitä kirjat perässä

Indiepelit noteeraavia verkkosivustoja on, iloista kyllä, olemassa, ja tällaiset houkuttelevat "nöyrät nyytit" tavoittanevat myös uusia pelaajia, jotka eivät ole tienneet, että suurten pelitalojen ulkopuolellakin on elämää. Myös isot jälleenmyyjät ovat alkaneet ottaa valikoimiinsa indiepelejä. Nyt ei enää ratkaise kapasiteetti tuottaa ja toimittaa konkreettisia jakelupaketteja; digitaalinen jakelutapa tarkoittaa todellakin demokratiaa. Ihmisten käsitys "hyvästä pelistä" on myös selvästi muuttunut: iso ja suurella rahalla tehty ei viekään automaattisesti voittoa.

Näen yhteyden indiepelien ja indiekirjallisuuden välillä. Mitä pelit edellä, sitä kirjat perässä. Jos indiepelit saavuttavat jo merkittäviä pelaajajoukkoja, mikseivät indiekirjatkin onnistuisi löytämään ja kasvattamaan omia lukijakuntiaan? Tämä tietenkin vaatii, että itsenäiset puhaltavat yhteiseen hiileen, sillä jokainen on heikko yksin.