Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

Orhan Pamukin Viattomuuden museo

Tämän kuun alkupuolella YLE uutisoi turkkilaisen Nobel-kirjailija Orhan Pamukin hieman erikoisemmasta kaunokirjallisesta hankkeesta: Istanbuliin on avattu (konkreettinen) museo, joka on rinnakkaisteos samannimiselle romaanille. Pamukin kirjassa päähenkilö pihistää esineitä talosta, jossa hänen rakastettunsa asuu, ja kokoaa niistä museon. Viehättävää ja säälittävää yhtä aikaa. Tämä museo kaikkine kirjassa esiintyvine esineineen on nyt manifestoitunut myös reaalimaailmassa.

Museo on Pamukin oma hanke ja perustunee enemmän epäkaupallisiin kuin kaupallisiin intresseihin. Se on maksanut lähes miljoona euroa. Tyylikäs paikka se varmasti on ja sillä on jotain kulttuurihistoriallista merkitystä. Läpeensä tavarafetisistinen idea, täytyy sanoa! En voi välttyä ajattelemasta, että saman olisi voinut toteuttaa virtuaalisesti (ja paljon halvemmalla). Virtuaalimaailmassa museokävijät voisivat myös olla vuorovaikutuksessa tavaroiden kanssa, toisin kuin konkreettisessa museossa, jossa kaikki on sijoitettu steriilisti vitriineihin tai narujen taakse. Tai, mikä vielä parempaa, virtuaalimaailmassa he voisivat hypätä mukaan itse tarinaan.