Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2016 -satoa: This is My Memory of First Heartbreak

Aloitin kilpailuteoksiin tutustumisen melko sattumanvaraisesti. Teosten esittelytekstit eivät mielestäni aseta niitä kovin hyvään valoon, ja niin sanotut kansikuvat eivät välttämättä kerro mitään lajista tai kerronnan tyylistä. Jenny Goldstickin This is My Memory of First Heartbreak, Which I Can't Quite Piece Back Together kertoo kuitenkin jo nimellään olennaisen ja kansikuva on osuva. Se tarkastelee muistojen muuttuvuutta ja kerrosteisuutta erään ihmissuhteen kautta. Vaikka se on nimenomaan graafinen teos, se on pohjimmiltaan hypertekstiä. Teos on jaettu yksittäisiin kohtauksiin, muistosirpaleisiin, ja lukija tutustuu niihin melko vapaassa järjestyksessä.

This Is My Memory of First Heartbreak

Graafinen hyperteksti

Kukin kohtaus alkaa animaatiolla. Henkilöt ovat vaaleita varjokuvia; ympäristön pohja on harmaan sävyissä ja yksittäisiä kohteita on nostettu esiin väreillä. Kun animaatio loppuu, kerronta ikään kuin pysähtyy ja kuvan päälle tulee otsikon tapaisia tekstipätkiä osoittamaan kuvassa olevia eri kohteita. Kukin kohde toimii linkkinä johonkin toiseen kohtaukseen. Kohtaukset haarautuvat useampaan suuntaan, ja samaan kohtaukseen voi tulla eri reittejä. Teos alkaa automaattisesti aina uudelleen alusta, ja se on myös tarkoitettu luettavaksi monta kertaa.

Käytännössä rakenne on siis verkkomainen ja kehämäinen, ja eteneminen perustuu assosiaatiolle – kertojan assosioinnille ja lukijan valinnalle, mitä assosiaatiota hän seuraa. Käytin teoksen läpikäyntiin hieman vajaan tunnin, ja luullakseni löysin kaikki kohtaukset ja loppuun johtavat erilaiset reitit. Alusta loppuun vievä kohtausketju on aina neljä askelta pitkä. Koin lukemisen melko mekaanisena johtuen teoksen lyhyydestä ja kohtausten toistumisesta. Jouduin myös jonkinlaisen pakonomaisen vimman valtaan löytää kaikki erilaiset kohtaukset.

Tunnevaikutus ja tulkinta

Tunnevaikutus jäi minulla lähes kokonaan syntymättä, vaikka kuvauksen kohteena on tunnetasolla vaikea ihmissuhde. This is My Memory of First Heartbreak perustuu tekijän omaan nuoruudenkokemukseen ja hän kertoo jo etääntyneensä siitä. Ehkä tämä etääntyminen myös välittyi, ja teoksen pirstaleisuus ja tietty leijuva tunnelma vahvisti sitä.

This Is My Memory of First Heartbreak: Skype

En oikein onnistu puristamaan omaa kokemustani tulkinnaksi. Aivan kuin kaikki olennainen olisi sanottu suoraan jo heti teoksen alussa. Mitä muistelun kohteena oleviin "todellisiin" tapahtumiin tulee, heräsi kysymyksiä, mutta löytyvät vastaukset jäivät pelkän raapaisun tasolle. Kuvatun parisuhteen dynamiikan tai näiden kahden yksilön ymmärtämistä se ei edistänyt tietenkään yhtään. Siksi aiheena onkin enemmän muisto ja muistaminen kuin eräs ihmissuhde.

Lopuksi

Grafiikka on modernia ja selkeälinjaista, harmonisesti väritettyä, mutta perustuu myös kontrasteille. Kohtauksilla on pelkistetty äänimaisemansa. Henkilöiden puhe on sarjakuvatyyliin puhekuplissa. Kaikki on toteutettu huolellisesti ja laadukkaasti, liikutaan ammattimaisella tasolla, mutta hypertekstinä pidin teosta arkisena vailla suuria oivalluksia.

Kuten kaikki IFCompin kilpailuteokset This is My Memory of First Heartbreak on saatavilla ilmaiseksi. IFCompin sivulta löytyy linkki selaimessa avautuvaan teokseen.