Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

IFComp 2016 -satoa: Mirror and Queen

Neljänneksi lukemakseni kilpailuteokseksi valikoitui Chandler Grooverin kuvastoltaan ylipursuava kauhunsekainen fantasia Mirror and Queen. Se haastaa avaamaan keskustelun mistä tahansa aiheesta. Lukija on peilin edessä itseään ja elämäänsä tarkasteleva kuningatar, joka kadehtii syvästi ja murhanhimoisesti nuorta prinsessaa. Mirror and Queen on mukaelma Lumikki-sadusta.

Mirror and Queen

Näinkin sen voi tehdä. Fiktiivisen hahmon mielensisäinen seikkailu perustuu lukijan assosioinnille ja ajelehtimiselle aiheesta toiseen. Kuningatar puhuu peilille, joka vastaa hänelle mielipuolisin vuodatuksin. Tekstikenttään voi kirjoittaa mitä tahansa ja teos vastaa parhaansa mukaan: aina nyrjähtäneesti ja uusia ajatusuria avaten. Tekstiparserin käyttö on Mirror and Queenissä äärimmäisen yksinkertaista ja vapaata samaan aikaan.

Varsinaista tarinaa ei ole, tavallaan on vain konteksti, ympäristö – kuningattaren mieli – jota tutkia. Tekstistä oli helppo poimia uusia aiheita ja siinä mielessä kerronta ohjaili vaivihkaa tiettyihin suuntiin. Ja vaikka suuntia ei olisi seurannut, kerronta vei niille siitä huolimatta. Omassa lukukokemuksessani keskustelu oli sekavaa ja hajanaista, mutta sinänsä kuningattarelle sopivaa. Yllättäen teoksella on loppu. Luultavasti se perustuu luettujen katkelmien määrään tai muuten jollekin sumealle määritelmälle, mikä on tarpeeksi.

Mirror and Queen: speak

Yksittäiset sanat riittävät hyvin keskustelun eteenpäin viemiseen. Yksinkertainen graafinen ratkaisu toimii: teksti on osuvasti kehyksen sisällä.

Mirror and Queen on tehty Inform 7:llä, ja kuten mikä tahansa ei-pelillinen ja ilmansuunnat välttävä teos se tuntuu Informin alikäytöltä tai kääntäen Inform vaikealta työkalulta tarpeeseen nähden. Mutta olennaistahan on lopputulos ja se, mikä lukijalle näkyy ja tuntuu, eikä taustalla oleva järjestelmä.

Chandler Groover on erikoistunut fantasiaan ja kirjoittanut interaktiivista fiktiota melko paljon, myös palkituin tuloksin.

Kuten kaikki IFCompin kilpailuteokset Mirror and Queen on saatavilla ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa. IFCompin sivulla on linkki verkossa olevaan teokseen tai sen voi ladata omalle koneelle.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: MIRROR AND QUEEN (CHANDLER GROOVER)