Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

IFComp 2016 -satoa: Cactus Blue Motel

Astrid Dalmadyn Cactus Blue Motel on valintoihin ja suunnistamiseen perustuva Twine-teos. Lukija ohjaa päähenkilö Mariaa, joka on lähtenyt loma-, tai pikemminkin irtiottomatkalle Kaliforniaan kahden ystävänsä kanssa. Tarina alkaa siitä, kun he autiomaan halki ajaessaan päätyvät väsyneinä nuhjuiseen motelliin, joka osoittautuukin varsin erikoiseksi. Yöllä motelli muuttaa muotoaan ja huoneiden ovien takaa paljastuu asukkaita, jotka eivät edes muista, milloin he ovat sinne tulleet.

Cactus Blue Motel: driving

Neonvalotyyppinen kirjasin sopii hyvin tarinaan.

Motelli heijastelee lukionsa juuri päättäneiden nuorten elämäntilannetta. Ystävysten ero on väistämätön: päähenkilö jää kotikaupunkiin, mutta kaksi muuta menevät omille tahoilleen opiskelemaan. Eron ja muutoksen aiheuttama kipu yhdistyy hämmennykseen tulevaisuuden edessä: ehkä haluaisi vain jäädä paikoilleen ja pysäyttää ajan. Cactus Blue Motel kertoo tästä unen ja fantasian keinoin, kiinnostavasti ja helppolukuisesti.

Minut teos piti otteessaan, eikä tunnin läpilukusessio tuntunut lainkaan pitkältä tai sellaiselta, että sen olisi halunnut keskeyttää. Hyvä näin, koska lukukohdan tallentaminen tai kirjanmerkin jättäminen ei ole mahdollista. Jotkut lukijat ovat ilmeisesti jääneet jumiin pääsemättä tarinassa eteenpäin. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään vaikeuksia seurata tarinaa ja saattaa sitä loppuun. Toki motellin kerrosten välille voi jäädä vähän harhailemaan, mutta avoimia huoneita ei ole paljon. Kehittyvä klaustrofobinen tunne toimi hyvin omassa lukukokemuksessani.

Cactus Blue Motel: first floor

Cactus Blue Motel on paikkakohtainen, mutta ei puhtaasti suunnistamiseen perustuva teos.

Tekemällä erilaisia valintoja voi tuottaa ainakin kaksi erilaista loppua tarinalle, tarkemmin en osaa sanoa. En tunne tarvetta kokeiluun; kertaluku riittää minulle positiivisessa mielessä.

Cactus Blue Motel on sisällöllisesti novellin mittasuhteita vastaava ihan kivasti toimiva Twine-teos. Valintatilanteiden merkitystä voisi kuitenkin lisätä ja keskustelut muiden asukkaiden kanssa voisivat olla yksilöllisempiä kaavamaisten kysymyssarjojen sijaan. Nyt teos on hieman kuin säästöbudjetilla tehty, vaikka teksti ei maksakaan muuta kuin kirjoittajan aikaa.

Cactus Blue: Dean

Motellin asukkaat ovat oudon retroja. Parkkipaikalla moottoripyöräänsä nojaileva Dean toi mieleen näyttelijä James Deanin. Asukkaiden kanssa voi käydä läpi valmiita kysymyssarjoja. Viattoman yleiseltä tuntuvat kysymykset kätkevät taakseen kasvavan epäilyksen, ettei kaikki ole kunnossa.

Kuten kaikki IFCompin kilpailuteokset Cactus Blue Motel on saatavilla ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa. IFCompin sivulla on linkki verkossa olevaan teokseen tai sen voi ladata omalle koneelle.