Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2017 -satoa: Run of the place ja The Cube in the Cavern

Jos viimeksi valittelinkin IFCompin hyvää tarkoittavaa "random personal shufflea", listan kolmannen ja neljännen teoksen osalta ajauduin suorastaan törmäyskurssille: kummankin tuomitsin lukukelvottomaksi. Mutta ymmärtäkäämme näitäkin! Molemmat ovat parseriteoksia, mutta toinen vain näennäisesti. Run of the placessa lukija joutuu mielivaltaisen poliittisluontoisen vuodatuksen uhriksi, The Cube in the Cavernissa hänen päänsä laitetaan pyörälle kolmiulotteisella pinnalla. Sinänsä on epäreilua niputtaa nämä kaksi teosta, mutta teen sen käytännön syistä.

Run of the place

Run of the place – a political gauntlet of exactly two hours on esittelytekstinsä perusteella ehdokas kilpailun trolliksi. Sen varoitellaan sisältävän muun muassa rasistista ja loukkaavaa kielenkäyttöä. Kirjoittajan pseudonyymi WD\x{1F479}K ei sekään lupaa hyvää. Poliittinen tai ei, ei teoksen ulosannissa tuntunut olevan järkeä eikä järjestystä. Sanoilla ja lauseenpalasilla oli kyllä merkityksensä, mutta kokonaisuutena teksti oli kuin satunnaisesti tuotettua hölynpölyä.

Olisi väärin sanoa konseptiakaan mielenkiintoiseksi, vaikka se tuntuukin kommentoivan interaktiivisuutta sarkastisesti. Alussa lukijalle esitetään valikon kaltainen lista erilaisia kirjainyhdistelmiä. Voisi olettaa, että tarkoitus on valita niistä yksi, mutta kun (oletettuun) parseriin kirjoittaa jotain, kirjoittuukin näkyviin jotain ihan muuta. Lukijan painellessa näppäimiä paljastuu tekstiä, jolla on tai ei ole mitään tekemistä valikossa esitettyjen (oletettujen) aiheiden kanssa. Käynnistin teoksen alusta muutamia kertoja, ja joka kerralla esiin kirjoittautuva teksti oli erilainen.

Run of the place

Teos kertoo (näennäisesti) jäljellä olevan lukuajan, joka vähenee reaaliaikaisesti. Se on 120 minuuttia, mutta kun jätin teoksen auki taustalle nähdäkseni, mitä tapahtuu, kun aika on kulunut loppuun, olikin lukuaikaa tullut lisää. Jos tämänkin antoi kulua loppuun, tuli aikaa taas lisää.

Run of the place ei ole lukijaystävällinen tiedostomuotonsakaan puolesta. Kuvauksessa sanotaan vain, että teoksen avaaminen saattaa vaatia Floo-tulkkia. Se löytyy verkosta, mutta ei helposti. Andrew Plotkinin luoma Floo-kieli ei ollut minulle entuudesta tuttu, enkä tiedä, miten laajassa käytössä se ylipäänsä on. Tulkkiohjelman Mac-versio ei toiminut macOS High Sierrassa, mutta Windows-versio toimi Windows 10:ssä.

The Cube in the Cavern

Cube in the Cavern

Andrew Schultzin pseudotieteellinen pulmapeli ei ollut minua varten. Joitain varten se luultavasti on. Tarvitaan loogisia pulmia rakastavaa ja teoksen kerronnasta ja asetelmasta huvittuvaa suvaitsevaista mieltä.

Miten teoksen maailmaa nyt oikein kuvailisi? Se on ainakin abstrakti ja omalakinen. Lukijaa puhutellaan psykokinesiologian ja psykohistorian professorina. Luolasta on löytynyt merkillinen ilmassa leijuva kuutio, jolla on oma painovoima. Varustautuneena väriä vaihtavalla mielialasormuksella, kartalla ja köydellä lukija lähtee tutustumaan tähän kolmiulotteiseen mysteeriin.

Lukija suunnistaa kuution kuudella eri sivulla ilmansuuntien avulla. Jokaisella sivulla on yhdeksän pistettä, joihin voi siirtyä: nurkissa, laidoilla ja keskellä. Edelleen ilmansuuntien avulla voi siirtyä kuution sivulta toiselle. Kolmiulotteinen suunnistaminen saattaa olla uutta parseriteoksissa, ainakin se on harvinaista. Ja mikäs siinä, voisin olla innostunut, mutta teoksen maailma oli minulle yksinkertaisesti liian abstrakti ja pulmallinen. En todellakaan ollut halukas ratkomaan transpondereiden värikästä mysteeriä. Kuution sisältämä ongelma perustuu satunnaisuudelle eikä läpipeluuohjeita voi noudattaa suoraan.

The Cube in the Cavernin voi lukea selaimessa tai Zblorb-tulkin avulla.

Cube in the Cavern_upper_face

KUVA: Hmm, väreillä ja elementeillä tuntuu olevan merkitystä. Mene ja tiedä!