Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2018 -satoa: Animalia

Riemukas eläinsatu Animalia on asetelmaltaan sekä koominen että kauhistuttava Twine-teos. Metsän eläimet ovat kaapanneet yhdeksänvuotiaan Charlie Stewartin uhriksi metsänjumalalleen. Vanhemmat olettavat pojan olevan yökylässä kaverinsa luona, mutta huoli on ehtinyt herätä, koska tämä ei vastaa puhelimeen. Jotta aikuiset eivät tunkeutuisi metsään etsimään lasta, eläimet päättävät tekeytyä Charlieksi muutaman päivän ajaksi. Taidokas naamioasu pitää sisällään neljä lukijan valitsemaa eläintä, jotka koettavat luovia vihollisen, siis ihmisten, maailmassa ja hoitaa kunnialla läpi kaksi koulupäivää.

Animalia

Lukijan tekemät valinnat heijastuvat sekä vale-Charlien että hänen läheistensä statukseen. Onnistuuko vale-Charlie tekemään vaikutuksen koulukavereihin tai menemään täydestä vanhemmilleen? Kahteen päivään sisältyy monia kokemuksia ja mahdollisuuksia valittujen eläinten luonteesta riippuen. En tiedä, onko olemassa varsinaisesti oikeaa eläinkombinaatiota. Minusta vaikutti, että millä tahansa yhdistelmällä luvassa olisi toilailua.

Vale-Charlie paljastaa lukijalle Charlie-pojan elämän raadollisuuden mielenkiintoisesta näkökulmasta. Hän on ollut sekä kuriton että kiusattu. Lukijana kävin läpi erilaisia tunteita. Minussa heräsi esimerkiksi ristiriitainen halu sekä sekoittaa pakkaa että korjata välejä. En ollut varsinaisesti huolestunut huijauksen paljastumisesta.

Animalia: home

KUVA: Animalia yhdistää sekä valintoihin perustuvan tarinan että hypertekstin piirteitä. Valinnat vaikuttavat statistiikkaan, joka kuvaa sekä ympäristön (toiset henkilöt) että omaa vallitsevaa tilaa. Hypertekstimäisyys rajoittuu lähinnä sivunkääntöä vastaavaan linkitykseen. Kuvassa vasemmalla ylhäällä ovat neljän vale-Charlietä esittävän eläimen kutsumanimet. Horseradish on pöllö, jonka puhetyyli on ylätyylinen ja yhdeksänvuotiaan pojan suusta kuultuna tietysti kummallinen. Animalian tausta- ja tekstivärit vaihtelevat aika villisti.

Käytin ensimmäiseen läpilukuun tunteroisen. Animalia on otollinen luettavaksi monta kertaa, vaikka täysi tarina se on kertalukemallakin. Minulle tuli kuitenkin vaikutelma, ettei tarina ollut aivan loppuun asti mietitty. Se oli tavallaan keskeneräinen sekä alusta että lopusta. Kilpailun kahden tunnin aikaraja lukemiselle lienee vaikuttanut kirjoittajaan, mutta mielelläni olisin lukenut kokonaisemman tarinan, joka ei olisi jättänyt aukkoja Charlien kohtalon tai metsänjumalan osalta.

Ian Michael Waddellin Animalia on luettavissa ilmaiseksi kuten muutkin kilpailuteokset.