Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Lokikirja

IFComp 2018 -satoa: Erstwhile

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja kuolee kiitospäivän ateriapöytään. Ruumiista irtautunut tietoisuus jää kuitenkin tarkkailemaan tapahtumia. On syytä epäillä, että kuolema ei ollut luonnollinen. Erstwhilessa lukija selvittää hypertekstin keinoin murhan ja siinä sivussa muitakin salaisuuksia, joista vainaja ei eläessään ollut tietoinen. Selvitystyö tapahtuu katsomalla epäiltyjen mieliin ja muistoihin ja keräämällä niistä johtolankoja, joita yhdistämällä avautuu taas uusia muistoja.

Erstwhile

Erstwhilea luetaan useammalla tasolla: on nykyhetken sisältävä perustaso, kunkin henkilön mielen taso, heidän muistojensa taso, johtolankojen taso ja johtolankojen yhdistämisen taso – sekä lopulta myös kertaluontoinen haltuun ottamisen taso, jonka tarkoituksena on saada murhaaja tunnustamaan tekonsa. Erstwhile on verkkomainen siinä mielessä, että epäiltyihin voi tutustua haluamassaan järjestyksessä ja johtolankoja voi yhdistää osittain vapaassa järjestyksessä. Murhan selviämisen ehtona on tiettyjen muistojen avaaminen.

Teos oli helppolukuinen, mutta useiden tasojen ja "toimintojen" takia se ei ollut suinkaan suoraviivainen. Eri henkilöiden, heidän muistojensa ja keskinäisten suhteidensa hahmottaminen tuntui myös hieman työläältä – en ehkä ollut virkeimmilläni ja katsoin läpilukuohjeita oikeiden johtolankojen yhdistämiseksi.

Erstwhile: Erin

KUVA: Henkilön mielensisäinen tila. Eri henkilöillä käytetään erilaisia taustavärejä. Punaisella olevat linkit ovat joko kerättäviä johtolankoja tai ne laajentavat kerrontaa napautettaessa. Laajennukset tuntuivat minusta turhilta. Joko ne olisi voinut sisällyttää kerrontaan oletuksena tai jättää kokonaan pois. Leave palauttaa nykyhetkeen ja Remember avaa johtolangat.

Maddie Fiallan ja Marijke Perryn kirjoittama Erstwhile on kuitenkin ihan kiva dekkarisovellus. Kuulustelu ja tutkinta saa siinä aivan oman merkityksensä. Erstwhilessa yhdistyvät lineaarisen tarinan helppous ja lukijan omaa ajattelua vaativa vuorovaikutteisuus toimivalla tavalla. Käytin lukemiseen vajaan kaksituntisen.

Useimpien muiden kilpailuteosten tapaan Erstwhile on luettavissa ilmaiseksi selaimella.

Erstwhile: clues

KUVA: Johtolankoja kertyy aina vain lisää. Mitkä kuuluvat yhteen? Oikea pari avaa aina uuden muiston. Johtolankoja voi laittaa myös niin sanotusti sivuun päälistan selventämiseksi.

Linkkipankissa: Erstwhile (Maddie Fialla ja Marijke Perry)