Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

Tekstiparserista todellisuutta – episodimuotoinen multimediateos Stories Untold

2017 ilmestynyt Stories Untold on novellikokoelman kaltainen interaktiivinen multimediateos, jossa yhdistyvät tekstiparserin käyttö, paikkojen tutkiminen klikkaamalla, pulmatehtävät ja konkreettinen 3D-vaeltaminen. Teoksen neljä osaa muodostavat kokonaisuudessaan salaperäisen kauhutarinan, jolle on kuitenkin realistinen selitys. Rakenteellisesti se on hieman kuin maatuskanukke, jossa osat sopivat toistensa sisään tai voivat sisällyttää toiset. Teoksen nimen voi suomentaa "vaietuiksi tarinoiksi", mutta se kääntyi mielessäni ajatukseksi "puretuista" tai "poiskerrotuista" tarinoista. Koin immersion melko vahvana, ja teoksen 1980-lukuun viittaava retromaailma kömpelöine laitteineen oli otollinen aiheuttamaan päänvaivaa.

Stories Untold

Stories Untoldin takana on skotlantilainen pelistudio No Code. Teoksen on suunnitellut ja käsikirjoittanut Jon McKellan, joka vastaa myös sen visuaalisesta ilmeestä. Vaikka koodi ja äänimaailma on toisten tekemää, se on oleellisesti yhden miehen tuotanto. McKellanin sanotaan hyödyntäneen Stories Untoldissa aiempaa kokemustaan Alien: Isolation -selviytymiskauhupelin suunnittelusta.

Hylätty talo

Stories Untoldin ensimmäinen osa The House Abandoned syntyi kolmen päivän rutistuksena Ludum Dare -pelijameissa. Se on suhteellisen yksinkertainen ja lyhyt, mutta idea on jännittävä: teoksen kokijan ohjaama hahmo käynnistää pelin, joka pelaa häntä itseään rinnakkaisessa mutta risteävässä todellisuudessa. The House Abandoned toimii myös itsenäisenä tarinana, ehkä alkuperästään johtuen. Sellaisena se on näppärä novelli, joka onnistuu karmimaan ja hämmentämään mieltä mutta ei sinänsä tarjoa selitystä, mitä oikeastaan tapahtuu ja miksi.

Stories Untold: The House Abandoned

KUVA: Parseriin kirjoitettavat käskyt ovat aika ilmeisiä ja helppoja poimia kuvaustekstistä.

Laboratoriokoe

Toinen osa The Lab Conduct saa tieteiskertomuksen ulottuvuuden. Kokijan ohjaama hahmo tekee laboratoriossa ulkoapäin ohjattua koetta. Vuorovaikutteisuus laajenee ensimmäisen osan parserista pään kääntämiseen ja laitteiden säätämiseen ja käynnistämiseen klikkaamalla. Myös tässä osassa parseriin kirjoitettu muuttuu nykyhetken tapahtumiksi tietokoneen ulkopuolella.

Stories Untold: The Lab Conduct

KUVA: Laboratoriossa on laitteita, joita pitää oppia käyttämään. Laitenäkymästä vasemmalla on tietokone, jonka ruudulta saa ohjeita.

Toimenpiteitä asemalla

Kolmannessa osassa The Station Process ollaan arktisella asemalla Grönlannissa. Ulkona myrskyää ja yhteydet pätkivät. Kokijan ohjaama hahmo saa tässäkin ohjeita ulkopuolelta. Tehtävät ovat asteen vaikeampia ja työläämpiä kuin edellisessä osassa. Tässä pääsin hieman turhautumaankin toiston takia. Nyt vuorovaikutteisuus laajenee 3D-vaeltamiseksi aseman ulkopuolella. Edelleen tapahtumien yllä on salaperäisyyden verho, mutta lopussa tulee suora viittaus teoksen ensimmäiseen osaan.

Stories Untold: The Station Process

KUVA: Kolmannessa osassa kuunnellaan salaisia viestejä radioaalloilta ja selataan mikrofilmiä oikeiden koodipätkien löytämiseksi.

Viimeinen istunto

Neljäs osa The Last Session vetää kolme edellistä osaa viimein yhteen ja tarjoaa kaikelle selityksen. Periaatteessa osat voi lukea vapaassa järjestyksessä ja kaksi ensimmäistä toimii myös itsenäisinä tarinoina, mutta suositeltu tapa on lukea osat numerojärjestyksessä yhdestä neljään. Silloin tarinan mysteeriluonne tulee esiin suoran kronologian sijaan.

Stories Untold: The Last Session

KUVA: Kahdessa viimeisessä osassa pääsee 3D-vaellukselle. Viimeisessä osassa parseriteksti on siirtynyt tietokoneen ruudulta todellisuuden kertojaksi.

Lopuksi

Interaktiivisen tarinankerronnan kannalta Stories Untoldin idea ja rakenne ovat kiinnostavia. Se tuntuu tutkivan painajaisten, virtuaalitodellisuuden ja tekstiparserin keskinäistä suhdetta sekä suhdetta todellisuuteen. Kirjallisesti se rajoittuu perinteisten tekstiseikkailupelien tasoiseen parseriin ja radioyhteyden kautta kuultuihin ohjeisiin. Episodiluonne paljastaa, ettei tekijällä alussa välttämättä ollut hajuakaan, miten tarina jatkuisi tai miten yksittäiset aihiot sidottaisiin yhteen. Teos on kuitenkin "hyvin pelastettu".

Stories Untold on ollut kriitikoiden suosikki ja saanut muutenkin hyviä arvioita. En ehkä pidä sitä ihan ansaittuna, mutta olen iloinen, että ylipäänsä sain tämän kokemuksen. Stories Untold on nimittäin ollut minulla jemmassa jo kauan, luultavasti jo julkaisuvuodesta 2017, mutta tietokoneeni grafiikkasuoritin osoittautui sille liian heikoksi. Onni onnettomuudessa, tietokone otti yllättäen lopputilin ja minun oli pakko hankkia uusi – käytetty kylläkin – ja sain bonuksena buustia 3D-rintamalle. Stories Untoldin grafiikka ei ole häikäisevää, mutta täytyy sanoa, että 1980-luvun tekniikka on jännä elämys ne ajat eläneellekin. Laitteista irtoaa pulmatehtäviä, jotka vaativat ainakin kärsivällisyyttä.

Saatavuus

Stories Untold on saatavilla Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmille sekä Nintendo Switch -pelikonsolille. Ensimmäinen osa The House Abandoned on saatavilla myös erikseen ilmaisena demona Steamin kautta.

Linkkipankissa: Stories Untold (No Code)