Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Spring Thing 2020 -satoa: Napier's Cache

1590-luvulle sijoittuva puolihistoriallinen tekstiseikkailu Napier's Cache esittelee matemaatikko John Napierin vähemmän tunnetun "hämärän puolen" alkemistina ja maagikkona. Lukijan – tai tässä tapauksessa paremminkin pelaajan – osana on toimia hänen apulaisenaan toimittaen erinäisiä pikkutehtäviä. Tarina perustuu aitoon historialliseen dokumenttiin, Napierin ja ritari Robert Loganin väliseen sopimukseen aarteen etsimisestä. Tapahtumapaikkana on jylhällä paikalla Pohjanmeren rannalla sijaitseva Fast Castlen linna, josta on nykyisin jäljellä pelkät surkeat rauniot. Napier's Cache on yksinkertainen, lyhyt ja ihan hauska ja viihdyttävä tarina. Peliksi se on helppo.

Napier's Cache

Napier's Cachen kirjoittaja Vivienne Dunstan kertoo olevansa sukua suoraan alenevassa polvessa Restalrigin Robert Loganille. Tarinassa Logan on pelottava, potentiaalisesti väkivaltainen hahmo. Todellisesta Loganista kerrotaan, että kuolemansa jälkeen hänet ilmiannettiin salajuonesta kaapata kuningas Jaakko I. Väitetysti Fast Castle näytteli tapauksessa isoa osaa. Skotlantilainen matemaatikko John Napier tunnetaan logaritmin ja mekaanisen laskukoneen "Napierin luiden" keksijänä, mutta hän oli myös teologi ja okkultisti.

Peli alkaa Napierin tornimaisesta kotilinnasta. Apulaisen tehtävänä on kerätä tietyt maagiset työkalut matkaa varten, mikä vaatii huoneiden tutkimista. Luin huonekuvauksia mielelläni ja löysin tavarat melko helposti. Napierin apuolentona toimivan mustan linnun nappaaminen kuitenkin tuotti yllättäviä vaikeuksia: se oli tavallaan liian helppoa. Kun tavarat on löydetty, siirrytään Loganin linnaan, jossa seurataan keskustelua aarteesta. Varsinaisen aarrejahdin tehtävät ovat edelleen tavaroiden hakemista Napierille, ja tälläkin kertaa lintu tuotti minulle suurimman vaikeuden. Loganin linnaa voi tutkia myös huvikseen, ja siellä on muutamia jututettavia henkilöitä. Keskusteluilla ei kuitenkaan ollut osaa aarteen löytämisessä. Napier's Cacheen on tarjolla erilliset läpipeluuohjeet.

Napier's Cache: workshop

KUVA: Pelissä pärjää perustason parserikäskyillä kuten look, examine, take, give, open, read ja ask. Suunnistaminen sujuu ilmansuuntien mukaan ja up- ja down-käskyillä. Napier's Cache sopii hyvin kokemattomillekin tekstiseikkailijoille.

Olin tyytymätön apulaisen rooliin juoksupoikana. Mikä apulainen hän edes oli? Parempi nimitys olisi pelkkä palvelija. Apulaiseksi hän oli hyvin tietämätön Napierin taikakeinoista ja jopa ennakkoluuloinen. Odotin alussa virheellisesti olevani taikurin oppipoika. Matematiikasta taas ei puhuttu mitään. Monipuolisemmat tehtävät olisivat tehneet pelistä sisällyksekkäämmän ja todennäköisesti myös haastavamman.

Napier's Cachen aihe voi sopia hyvin seikkailupeliin, mutta tämä oli sen verran suppea toteutus, että minua jäi vähän harmittamaan. Miksei Napierin aarrejahdista saisi aikaan historiallisen romaaninkin; se tuntuu tarjoavan kiinnostavia henkilöhahmoja. Napier's Cache on kuitenkin tehty siististi ja sitä oli mukava lukea.

Saatavuus

Napier's Cachen voi lukea ilmaiseksi suoraan selaimessa tai sen voi ladata omalle koneelle luettavaksi tulkkiohjelmalla.