Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

Vekkuli lääkäri johdattelee potilaitaan tähdeltä toiselle tai ojasta allikkoon – valintaperustainen visual novel Astrologaster häikäisee grafiikalla, musiikilla ja aidolla historiallisuudellaan

Toukokuussa 2019 ilmestynyt Astrologaster on aihepiiriltään ja tyyliltään erikoislaatuinen teos. Se on koominen interaktiivinen musiikkinäytelmä Shakespearen ajan tyyliin. Teos perustuu aitoon historialliseen henkilöön, lääkäri-astrologi Simon Formaniin, ja hänen rikkaaseen kirjalliseen jäämistöönsä. Teoksessa pyöritetään Formanin vastaanottoa. Potilaat eivät tule ainoastaan hakemaan diagnoosia ja helpotusta sairauteensa, vaan pyytämään myös ennustuksia ja ohjeita ihmissuhteisiin tai uralleen. Valintatilanteet koskevat Formanin suorittamaa astrologista luentaa. Minuun vaikutukseen tekivät paitsi teoksen kirjallinen anti ja renessanssiajan mukainen musiikki, myös astrologian "uskottavuus".

Astrologasterin on tehnyt brittiläinen studio Nyamnyam. Ennen Astrologasteria heiltä on ilmestynyt japaniteemainen seikkailupeli Tengami, jolla on Astrologasterin tavoin ponnahduskirjan ulkomuoto. Tunnen Tengamin entuudesta, enkä pelaajana arvostanut sitä hienosta grafiikasta huolimatta. Pelaajana en arvostaisi myöskään Astrologasteria, mutta se on niin selvästi tarinavetoinen visual novel, että katson sitä enemmän lukijana ja silloin arvostukset ovat toiset.

Astrologaster

Simon Formanin tapauskirjat

Astrologaster on saanut alkunsa historian luennosta, jonka teoksen taiteellinen johtaja Jennifer Schneidereit kuuli. Se koski Cambridgen yliopistossa tehtyä tutkimusta Simon Formanin tapauskirjoista. Forman jätti jälkeensä todella paljon kirjallista aineistoa. Potilaskertomusten lisäksi hän piti päiväkirjaa, kirjoitti oppaita ja teki kaikenlaisia muistiinpanoja. Hänen nimiinsä on laitettu myös aikalaiskuvaukset neljän Shakespearen näytelmän esityksestä, joista ainakin kaksi pidettiin kuuluisassa Globe-teatterissa. Formanilla tiedetään myös olleen läheinen yhteys Shakespearen piiriin. Astrologasterin teossa konsultoitiin kyseistä Cambridgen yliopiston tutkimusryhmää, ja vaikka se on tehty pilke silmäkulmassa, sitä voi pitää historiallisesti varsin pätevänä.

Astrologaster: dark lady
Astrologasterissa esiintyy Emilia Lanier, ensimmäinen englantilainen nainen, joka julkaisi runoja. Hän tekee yhteistyötä Shakespearen kanssa, mutta välit ovat hankalat. Rouva Lanier saattoi olla Shakespearen sonettien "dark lady", minkä huhun hän pistää Astrologasterissa todellakin pahakseen.

Ihka oikea Simon Forman

Simon Forman (1552–1611) eli Elisabetin ja Jaakon aikakausilla, brittiläisittäin rikkaalla renessanssiajalla. Hän oli astrologiaan perustava lääkäri, joka toimi pitkään ilman virallista lupakirjaa ja joutui lääkärikollegion hampaisiin. Ruton iskiessä vuonna 1592 varsinaiset lääkärit jättivät Lontoon, mutta Forman jäi. Saatuaan taudin itse hän parantui siitä, oletetusti kiitos ihmejuomansa. Omatekoisen lääkärin maine levisi, ja mitä erilaisimmista taustoista tulevat potilaat hakivat hänen apuaan mitä erilaisimpiin ongelmiin. Potilaita vaivasivat paitsi fyysiset sairaudet, myös epävarmuus ihmissuhteissa ja raha-asioissa. Formanin eteen tuotiin niin valtakunnan suuria kuin yksityiselämän pieniäkin kysymyksiä. Forman tunnetaan myös naistenmiehenä ja avunannosta murhaan.

Astrologaster: arrival
Formanin luona käy useita historiankirjoituksen hyvin tuntemia henkilöitä, kuten Robert Deveraux, Essexin toinen jaarli. Tämä kunnianhimoinen kenraali kyselee tähdiltä sotaonnea ja poliittisia neuvoja, mutta hänen kohtaloaan en onnistunut kääntämään. Riimitellyt esittelysanat lauletaan.

Strategiset potilassuhteet

Astrologasterissa annetaan tehtäväksi kerätä potilailta suosituskirjeitä, ja näiden kirjeiden nojalla Formanin toivotaan onnistuvan lunastamaan itselleen virallinen lääkärin lupakirja. Suosituskirjeiden kalastaminen antaa teokselle strategisen ulottuvuuden. Ensimmäinen ajatukseni oli, että potilaiden tulee lähteä vastaanotolta tyytyväisinä, sillä teoksessa pidetään kirjaa juuri siitä, kuinka hyvin kunkin potilaan vierailut ovat menneet. Jos asiakas ei ole tyytyväinen vierailuun (lue: astrologiseen luentaan), tulee miinusta, ja jos hän on tyytyväinen, tulee plussaa.

Astrologaster: Letters of recommendation
Astrologasterin statistiikka kuvastaa asiakassuhteita. Sitten kun henkilön mittari näyttää sataa, rapsahtaa himoittu suosituskirje.

Mutta potilastapaukset eivät olleetkaan aivan suoraviivaisia. Aloin miettiä, milloin kannattaa kertoa totuus (tai oma mielipiteeni) ja milloin ei, ja huomasin jopa tuntevani antipatiaa ja sympatiaa eri potilaita kohtaan. Simon Forman oli todellakin kuin kohtalon herra. Hän pystyi astrologisten tulkintojensa kautta ohjaamaan asiakkaittensa tekoja hyvinkin vakavalla tasolla. Halusinko toimia moraalisesti puhtaasti ja reilusti kaikkia kohtaan vai antaisinko vallan kiusamielelle? Loppujen lopuksi en katunut mitään, en edes katsottuani sormien läpi ilmiselvää sarjamurhaajaa. Mutta täytyy myöntää, että tein enemmän yksinkertaisesti vain virhearvioita ja osoitin huterahkon tuntemukseni aikakauden todellisesta historiasta. Ennustuksista kannattaa nimittäin valita se, minkä tietää tapahtuneen.

Astrologaster: reading a
Vastausvaihtoehdot on merkitty kirjaimilla A, B tai C. Vaihtoehdon avaaminen paljastaa kuvion, jossa on vaihteleva määrä osatekijöitä: astrologisia huoneita tai tähtikuvioita. Osatekijän avaaminen (esimerkiksi Duties) taas paljastaa sen yksityiskohdat, joita niitäkin on vaihteleva määrä. Harkitun valinnan tekeminen edellyttää yksityiskohtiin tutustumista.

Arkista rutiinia se on astrologinkin elämä

Potilasvierailut ja samalla teoksen perusrakenne ovat hyvin selkeät, ikävämmin sanottuna kaavamaiset. Potilas saapuu lauluesittelyn kera, kertoo Formanille kuulumisiaan ja esittää kysymyksen. Sitten siirrytään astrologiseen luentaan. Erilaisia vaihtoehtoisia luentoja on kaksi tai kolme, ja niistä saa valita mieluisimman. Kaikki vaihtoehdot kävisivät sinänsä, mutta asiakkaan reaktio olisi erilainen. Eri vaihtoehtoja edustavat astrologiset kuviot eivät selvästikään olleet sattumanvaraisia, vaan teoksen käsikirjoitukseen kirjoitettuja vaihtoehtoisia juonipolkuja. Vastaanottokäynnin jälkeen tulee vielä yhteenveto kysymyksestä, vastauksesta ja asiakkaan reaktiosta. Kukin asiakas vierailee Formanin luona useita kertoja, joten voi nähdä, miten vierailut vaikuttavat progressiivisesti heidän elämäänsä.

Astrologaster: constellation
Nykylääketieteen valossa Formanin diagnoosit voivat olla oikeita, mutta perustelut ovat parhaimmillaankin "vaihtoehtoisia".

Teoksen astrologia ilmeisesti perustuu aidosti ajan astrologiaan, mutta en tiedä, perustuvatko kuviot mihinkään aidosti toteutuneisiin Formanin tapauksiin. Astrologia on moniulotteinen selitysjärjestelmä. Planeetat ja huoneet eivät yksinään sano mitään, vaan ne pitää asettaa asiayhteyteen. Juuri näin teoksessa tehdäänkin. Forman tulkitsee nokkelasti ja luovasti astrologista karttaa sen perusteella, mitä asiakas on kertonut. Ratkaisevaa on myös ihmistuntemus.

Astrologaster: news
Välillä teoksessa ilmestyy uutisia valtakunnan tapahtumista tai Forman saa henkilökohtaisia kirjeitä. Asiakkaiden elämät seurailevat aikakauden tunnettuja tapahtumia ja ilmiöitä. Teoksen loppua kohti tiedonantojen määrä lisääntyi selvästi: niillä päätettiin asiakkaiden juonipolkuja.

Potilastapaamisten aallokossa jouduin kaksi kertaa lääkärikollegion eteen kuulusteltavaksi. Formania ei suinkaan syytetty astrologian tai humoraaliopin soveltamisesta lääketieteeseen, sillä ne olivat ajan käytäntö, vaan siitä, että hän konsultoi potilaita muissakin kuin fyysisissä vaivoissa ja harjoitti lääkärintointa ilman tutkintoa ja lupakirjaa.

Astrologaster: questioning
Lääkärikollegion tiukassa kuulustelussa testataan tietämystä astrologiasta ja humoraaliopista. Vaikutti, ettei kuulustelussa epäonnistuminen kuitenkaan tuhonnut Formania, vaan hän sai jatkaa vastaanottoaan.

Tasokas musikaali made in England

Astrologasterin musiikki on varta vasten siihen tehtyä renessanssityylistä kamarikuorolaulua. Musiikin on säveltänyt elokuva-, peli- ja teatterisäveltäjä Andrea Boccadoro. Humoristiset ja suorasukaiset sanoitukset olivat hauskassa ristiriidassa ylätyylisen sävelen kanssa. Jokaisella potilaalla on oma tunnussävelensä, jonka sanoitus muuttuu ajan myötä.

Tekstisisällöistä vastaava Katharine Neil on tehnyt hyvää työtä. Tyyli on kevyesti vanhahtava ja sisältää jonkin verran arkaaisia ilmaisuja. Ainakaan itselläni ne eivät vaikeuttaneet sisällön ymmärtämistä, vaan loivat vain hauskaa ajankuvaa.

Ääninäyttelijät olivat minusta erittäin hyviä, eikä roolituksessa ole säästelty. Jo yksin äänimaailman ja paperiteatterimaisen grafiikan takia takia Astrologaster on tutustumisen arvoinen.

Lopuksi

Potilaita on kaikkiaan 13 ja he vierailevat Formanin luona 5–7 kertaa. Tämä oli minusta liikaa siitä huolimatta, että jokainen henkilö tarinoineen oli kiinnostava. Teoksen rakenteessa ja vuorovaikutuksen mekaniikassa on liian vähän vaihtelua 5–6 tuntia pitkään teokseen. Pitkästymiseen tuntui kuitenkin auttavan jakaminen Astrologasterista nauttiminen useampaan eri kertaan ja varsinkin eri päiville. Kun siihen palasi mieli muissa asioissa askarrelleena, jaksoi taas ilahtua sen kielestä ja huumorista ja omalla tavallaan kaavamaisesta musiikista.

Saatavuus

Astrologaster on saatavilla alustoille iOS, Windows ja macOS.

Linkkipankissa: Astrologaster (Nyamnyam)