Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Ikean kuvasto herää eloon

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea painattaa vuosikuvastoaan valtavat 211 miljoonaa kappaletta. Siitä kertyy jättimäinen paperijätevuori, mutta sen sijaan, että Ikea vielä uskaltaisi luopua paperista, se aikoo laajentaa vuoden 2013 kuvastoa digitaalisesti. Uusi "elävä" kuvasto ilmestyy 31. heinäkuuta 2012.

Paperisen kuvaston sivuilla on erityisiä symboleita, jotka kertovat, että sivuun liittyy digitaalisia lisäaineistoja. Ominaisuus toimii iPhone- ja Android-älypuhelimilla. Kun puhelinta pidetään ja liikutellaan sivun päällä, voi esimerkiksi nähdä huonekalujen sisään. Wired-sivuston uutisjuttu sisältää videon. Demonstraatio röntgenkatseesta ja muista ominaisuuksista alkaa kohdasta 00:35.

Ikea ei tietenkään halua ottaa riskiä, mikä pelkkään digikuvastoon siirtymisessä on; paperikuvasto tavoittaa edelleen paremmin ihmisiä. "Elävän" kuvaston ideassa on kuitenkin myös jotain aitoa ja oivaltavaa. Ainakin jonkin aikaa lukijat voivat olla innostuneita – efekti on jännittävä – mutta entä sitten kun uutuudenviehätys katoaa?

Toivon mukaan käteen on jäänyt aineksia uuteen aidosti digitaaliseen kuvastomuotoon. Nykyiset digikuvastot ja -lehdet ovat kopioita paperiversioista ja toimivat siksi huonosti. Ei ole ihme, että ns. näköislehdet ovat epäsuosittuja. Digitaalisuus vaatii kokonaan omaa muotoa.

Röntgenkatse-ideaa voi hyvin kuvitella sovellettavaksi kuvakirjoissa. Digitaalisessa lastenkirjallisuudessa vastaavaa on kenties jo nähtykin, mutta pelkkää tekstiä sisältävissä ideaa on sovellettava pikemminkin käsitteellisellä kuin visuaalisella tasolla.