Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2020 -satoa: Doppeljobs – viaton kaksoisolentodraama Ink-alustalla

Aloitin vähän myöhään kilpailuteosten lukemisen, mutta äänestysaikaa on marraskuun loppuun asti. En aseta itselleni mitään lukumäärällistä tavoitetta niiden viiden teoksen lisäksi, joiden lukemista äänestäminen vähintään edellyttää. Käytin "personal shuffle" -toimintoa, joka laittaa kilpailuteokset sattumanvaraiseen järjestykseen, jonka sivusto myös muistaa sisäänkirjautuneena. Listan ensimmäinen paikka osui valintoihin perustuvalle fantasiatarinalle Doppeljobs, jonka esittelyteksti oli minusta semi-kiinnostava; olisin saattanut yhtä hyvin valita kuin ohittaakin sen. Lukukokemus osoittautui kuitenkin hyväksi. Doppeljobsissa toimitaan kaksoisolentona, joka hoitaa epämiellyttävät tilanteet jonkun toisen puolesta maksua vastaan.

Doppeljobs

Doppeljobs on tehty Ink-alustalle. Se on Inkle-studion tarjoama ohjelmointikieli ja editori valintoihin perustuvien tarinoiden ja ylipäänsä tekstien, esimerkiksi dialogien kirjoittamiseen. Ink ei edellytä aiempaa koodiosaamista ja se pyrkii noudattamaan teksti edellä -lähestymistapaa. Editorilla voi viedä tarinan valmiiksi verkkosivuksi tai tiedostoksi, jota voi käyttää vaikkapa Unity- tai Visual Studio-pelissä. Ink ja Inky ovat avointa lähdekoodia ja vapaasti käytettävissä kaupallisissakin projekteissa.

Doppeljobsin maailma on fantastinen tai vaihtoehtoinen todellisuus, kuinka vain. Tarina sijoittuu jonkinlaiseen kaksoisjärjestelmään, joista toinen muistuttaa omaa yhteiskuntaamme ja toinen on sen idyllin kaltainen vastakuva. Oma hahmo on kotoisin idyllistä ja tullut vastamaailmaan oppimaan ikävästä elämästä. Hän on opiskellut kaksoisolennoksi ja perustanut yrityksen, joka tarjoaa palvelua niille, jotka mieluummin olisivat muualla kuin jossain hankalassa tilanteessa.

Doppeljobs: beginning
Doppeljobs on konkreettisesti yksi verkkosivu: uusi linkeistä avautuva teksti tulostuu aina samalle sivulle aiemman jatkoksi ja samalla siivotaan linkki tai linkit (valintatilanne) pois. Näin tarinasta tulee yhtenäinen, taaksepäin selattavissa oleva teksti ja samalla toteutuma yhdestä mahdollisesta lukupolusta. Lukukokemus oli sujuva.

Oma hahmo on rodultaan/lajiltaan muodonmuuttaja, ja hän voi omaksua kenen tahansa olemuksen ja esiintyä tänä uskottavasti. Hän ei jaa alkuperäisen henkilön muistoja tai luonnetta varsinaisesti. Yhdenkaltaisuus koskee vain ruumista ja ruumiiseen tallentuneita, vaiston kaltaisia piirteitä. Tämän asetelman voisi odottaa tarjoavan jatkuvaa paljastumisen pelkoa ja erinäisiä toilailuja.

Tarinan alussa annetaan tehtäväksi kerätä 1000 kvartsia valuuttaa kolmessa viikossa. Tarinan lukuja on tämän mukaisesti kolme, yksi kunkin viikon yhtä asiakasta kohti. En kokenut summan keräämistä vaikeaksi enkä epäonnistunut sen keräämisessä kummallakaan kahdesta lukukerrastani. Ilmeisesti on kuitenkin mahdollista sössiä ainakin yksi tapaus, ja tyytymätön asiakas voi vaatia maksuunsa alennusta pienemmästäkin virheestä.

Doppeljobs: choices
Valintavaihtoehdot eivät aina ole toisensa poissulkevia, vaan ne voivat olla myös peräkkäistä toimintaa. Käärmeellä merkitty vaihtoehto viittaa isoon juonipolkuun, joka oli enemmän kuin tyrkyllä, vaikka sinänsä kyllä vältettävissä.

Tarinan valintatilanteet tarjoavat mahdollisuuksia onnistua tai epäonnistua eri tavoin, mutta kyse on enemmänkin erilaisten lukupolkujen ja tarinan loppujen löytämisestä. Doppeljobsissa on neljä erilaista loppua, joiden kuvaus löytyy teoksen läpilukuohjeesta. Teoksen lukuajaksi esitetään puolta tuntia, mutta minulla kyllä meni ensimmäisellä kerralla kauemmin. Toisella lukukerralla, johon ryhdyin kokeillakseni tarinaa erilaisilla valinnoilla, aikaa kului vähemmän, koska suurin osa tekstistä oli samaa.

Tarina oli helppolukuinen ja viihdyttävä. Fantasiamaailma oli ihan mielenkiintoinen konstruktio ja pidin hyväntahtoisesta huumorista, jolla ikävään yhteiskuntaan suhtauduttiin. Kaksoisolennon ulkopuolisuus tarjosi tuoreen näkökulman byrokratiaan, eliittiin ja rikollisuuteen. Aihetta voisi käsitellä ironisesti tai synkästi, mutta Doppeljobs on leikkisä, naiivikin, ja siksi valoisa.

Doppeljobs: chapter
Lukujen tai muiden isompien jaksojen välissä oleva eläinaiheinen erotinviiva hämäsi minua. Ajattelin ensin, että eri eläimet edustaisivat joko erilaisia juonipolkuja tai kerättäviä ominaisuuksia, mutta ne eivät olleet kumpiakaan.

Teoksessa on statistiikan siementä, mutta se ei oikein kasvanut. Oma hahmo kyllä sai uusia ominaisuuksia kaksoisolentona toimimisen myötä, mutta tapahtunut muutos ei ollut suurta ja minulle tuli vaikutelma, että statistiikan kehittäminen on jäänyt tekijöiltä puolitiehen. Doppeljobsissa on kuitenkin selvästi roolipelin tai Choice of Gamesin kaltaista statistiikka-ainesta. Ehkä kehittyneempi statistiikka olisi ollut mahdollista sisällyttää kilpailuteokseen, vaikka ymmärrän, että se on haluttu pitää lyhyenä. Statistiikkahan toimii nimenomaan taustalla ja näyttää vain tilastollisen muutoksen lukijalle, joten se ei vie paljon lukuaikaa. Tekijänimen Lei takaa muuten tosiaankin löytyy roolipeliharrastaja.

Doppeljobs: statistics
Teoksessa on jonkinlainen statistiikka, jonka tulos näytetään vaatimattomasti kursiivilla muun tekstin jatkeena.

En anna äänestyspisteitä vielä tässä vaiheessa, vaan vasta sitten, kun olen kaikki lukemiseni lukenut. Teen siis jonkinlaista vertailua teosten kesken. Tiedän kuitenkin, että tulen antamaan Doppeljobsille melko hyvät pisteet, ja voin hyvillä mielin suositella sitä kaikille sen sujuvuuden ja helppouden takia.