Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2020 -satoa: Minor Arcana – kohtalokas korttipakka

Kertojanääneltään epätavallinen Minor Arcana on kohtalon olemusta tutkiskeleva Twine-hypertekstiteos. Siinä tarotkorttipakka kertoo omaa tarinaansa, jonka käänteisiin lukija voi vaikuttaa. Puolen tunnin lukuajan sisään ehdin kokeilla useita juonipolkuja, kenties useimmat, läpi. Teos myös nimenomaisesti kannustaa useisiin lukukertoihin. Tarinallisesti yhä uudelleen tapahtuva versiointi selittyy korttipakan hataralla muistilla tai ylipäänsä sepittelevällä luonteella. Minor Arcanan idea herätti minussa voimakkaan déjà-vu-tunteen. Olin varma, että joskus aiemmin on ilmestynyt hyvin samantyyppinen teos, mutta en kuitenkaan löytänyt Interactive Fiction Databasesta viitteitä sellaisesta. Ehkä maaginen tarot teki minullekin temppujaan!

Minor Arcana

Samastumiskohteena korttipakka ei ole helpoimmasta päästä, ja tarinan hieman utuinen, vuosikymmeniä, ellei -satoja, käsittävä aikajänne voi olla sekin vieraannuttava. Kerronnan kielikin on vähän kiemuraista, mutta minulle se muuttui sujuvaksi jo toisella lukukerralla. Sanoisin Minor Arcanan asetelmaa varauksella kiinnostavaksi.

Tarinan mukaan korttipakkaa on käytetty ennustamiseen tuhoisilla tavoilla, mutta se ei ole selvää, kuka tai mikä tuhon on aiheuttanut: ennustuksen pyytäjä itse, ennustaja, korttipakka, pakan luoja, kohtalo vai joku sitäkin transsendenttisempi taho. Pakka joka tapauksessa tuntee syyllisyyttä, sillä se kokee ohjanneensa ladontaa tai luentaa. Ennustuksen pyytäjä kuitenkin itse toimeenpanee oman tulkintansa korteista. Minor Arcanassa kohtalon leikki on kuin hippaa aaveiden kanssa.

Minor Arcana: beginning
Rusehtavan linkin napauttaminen vaihtaa linkkitekstin tilalle jonkin muun sanan, ja sininen linkki vie kerrontaa eteenpäin. Tarinan alussa määritellään oman korttipakan ominaisuuksia.

Twine-hypertekstiteoksena Minor Arcana on melko yksinkertainen; siinä ei käytetä mitään erikoisia temppuja, vaan linkityksellä vain luodaan muutamia vaihtoehtoisia lukupolkuja. Tarinan lopun muodostumisen periaatteesta en kuitenkaan saanut aivan selvää. Mielenkiintoisesti kolme ensimmäistä perättäistä lukukertaani muodostivat ikään kuin yhden tarinan, mutta en tiedä, miten tarkoituksellista tai sattumanvaraista se oli. Vaikutti kuitenkin siltä, että toisinaan lukijalle tarjotaan mahdollisuutta aloittaa alusta uudelleen ja toisinaan ei.

Minor Arcanan tekijä Jack Sanderson Thwaite kirjoittaa näytelmiä ja lyhyttarinoita, mukaan lukien interaktiivinen fiktio ja pelit. Aiemmin tänä vuonna häneltä on ilmestynyt toinenkin Twine-teos, Each Glimpse A Mirror.

Minor Arcana: fate
Ennustuksen pyytäjä tulkitsee kortteja kuten tahtoo ja syöksyy sokeana kohti kohtaloaan, mutta kortit näkevät sen oikeasti, ihmisen toiveiden vääristämättä.