Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2020 -satoa: Saint Simon's Saw – älyllis-taiteellinen korttipakka

Minor Arcanan vanavedessä tutustuin myös toiseen tarot-henkiseen teokseen, Saint Simon's Sawhon. Se ei kuitenkaan ole tarina, vaan simulaatio ja ajatustyökalu. Epätavallinen tai paremminkin itse luotu korttipakka sisältää 24 korttia, joista on tarkoitus valita neljä korttia luennan pohjaksi. Asetelma on perusmuotoisen tarot-ladonnan kaltainen, mutta merkitykseltään uudenlaiset kortit tekevät tulkinnasta modernin ja älyllisen.

Saint Simon's Saw

Saint Simon's Sawn on tehnyt Lontoossa asuva, yhteiskunnallisesti tiedostava monimediataiteilija Samuel Thomson. Myös Saint Simon's Saw on ainakin jossain määrin yhteiskunnallinen. Siitä huolimatta pidin sitä vaikeatajuisena ja subjektiivisena. Tekijä kertookin korttien aiheiden ja kuvitusten tulleen omasta kokemus- ja ajatuspiiristään. Sain niistä kuitenkin ensiyrittämällä irti ihmeen osuvantuntuisen ajatuskulun. Joko korttien yhteensovittaminen on onnistunut tekijältä tai sitten oma ihmismieleni sepittää mistä tahansa kombinaatiosta järkevänkuuloisen tulkinnan.

Teoksen nimi viittaa sekä ranskalaiseen taloustieteilijä-filosofi Henri de Saint-Simoniin että Jeesuksen opetuslapseen Simon Kiivailijaan, jonka tunnusmerkki on saha. Teoksessa tavallaan sahataan pohdittava aihe tai kysymys osiin.

Saint Simon's Saw: reading
Korttien valitseminen ja siirtäminen oli niin heiluvaa, että tuntui kuin olisi kärsinyt pahasta huimauksesta ja vaikeudesta hallita omaa kehoa. Teos on radikaali paitsi korteiltaan myös säännöiltään: omaan luentaan on täysin vapaat kädet, sillä kaikki kortit voi kääntää oikein päin ja järjestää kuten haluaa. Sattumalle ei tarvitse antaa sijaa, vaikka itse niin teinkin.

Saint Simon's Saw on tehty Unityllä. Käytettävyydeltään koin sen tahmaiseksi ja hämmentäväksi. Teos on Windows-ohjelma eikä sitä voi käynnistää selaimessa kuten useimpia kilpailuteoksia. Tavoitettavuuden kannalta se olisi kannattanut tehdä HTML-muodossa. Korttipakasta on olemassa myös konkreettinen kartonkiversio, ja epäilen, ettei digitalisointi tee idealle kunniaa. Jossain oikeassa yhteydessä – taidemuseossa kasvokkain tekijän kanssa tai jonkun filosofisen kaverin seurassa – se voi olla jännän älyllisellä tavallaan hedelmällinen ja ruokkia keskustelua.

Onko IFCompissa sijaa tällaiselle teokselle? On varmaankin. Koen, että kilpailu on yhtä lailla ideoille sinänsä kuin teksteille. Varsinainen tarinakaan teoksen ei tarvitse olla; Saint Simon's Sawssa narratiivi on käyttäjän oma tulkinta merkitysten (korttien) sattumanvaraisesta yhdistelmästä.

saint_simons_saw_affinity
Affinity-kortti on selitykseltään niitä selkeimpiä, mutta kuva-aihe on mystisempi.