Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2020 -satoa: A Catalan Summer – 1920-luvun Kataloniaan sijoittuva valintaperustainen melodraama

Valintoihin perustuvassa hypertekstiseikkailussa A Catalan Summer seurataan varakkaan Vidalin perheen murrosvaihetta. Kukin perheenjäsen – isä, äiti, tytär ja poika – pääsee kertomaan omaa tarinaansa, jonka käänteisiin lukija voi vaikuttaa. Pidin sitä historiallisesti kiinnostavana henkilödraamana. Jokaisella on salaisuutensa ja intohimonsa, ja jokainen voi valita sovinnaisuuden ja yksilöllisen vapauden välillä. Teos on HTML-koodattu käsin ja se muistuttaa tekstiseikkailua paikkakuvauksineen ja navigaatioineen, mutta parserin sijaan se toimii linkityksellä ja tarinaa viedään eteenpäin tietyssä lineaarisessa järjestyksessä.

A Catalan Summer

A Catalan Summerin on tehnyt Neibucrion, josta en löytänyt muita lisätietoja kuin että hän on luultavasti ranskalainen. Teoksen jäljet johtavat kuitenkin sivustolle, jolla esitellään tekeillä oleva interaktiivinen sarjakuva A Street Story. Luultavasti tekijä on tai tekijät ovat samat.

Tarinan alussa oletin, että se seuraisi vain yhtä henkilöä, tehtaanjohtaja Josep Vidalia. Kerronta oli siinä vaiheessa myös minä-muotoista. Mutta sitten selvisi, että seurattavia henkilöitä on muitakin. Epäjohdonmukaisesti kerronta oli välillä ensimmäisessä persoonassa ja välillä kolmannessa. Se oli erityisen ristiriitaista siksi, että joskus seurattavan henkilön kerronnan sisällä tehtiin valintoja toisen henkilön puolesta. Myös aikamuoto oli epävakaa: välillä preesens ja välillä imperfekti. Nämä ovat luultavasti silkkaa teoksen viimeistelemättömyyttä, eivätkä ne sinänsä rampauttaneet lukukokemusta. Englanti oli sujuvaa.

A Catalan Summer: Maria
Vanhemmat kantavat huolta lapsistaan – tai pikemminkin heidän sopivuudestaan syntyperäiseen rooliinsa. Pojan pitäisi ottaa haltuunsa suvun tehdas ja tyttären päästä hyviin naimisiin, mutta rakkaus ja intohimo pyrkivät laittamaan yllättäviä kapuloita rattaisiin. Teoksen voimakkaan punainen taustaväri ei häirinnyt minua, mutta taustavärin muuttaminen kerronnan näkökulman vaihtuessa olisi identifioinut uuden henkilön ja tuonut samalla visuaalista vaihtelua.

A Catalan Summer esitellään historialliseksi homo-melodraamaksi. Homonäkökulma ei välttämättä muodostu hallitsevaksi, vaikka se määrittelee tarinan alku- ja lopputahteja. Loppujen lopuksi heterosuhteet olivat omassa lukukokemuksessani suuremmassa roolissa. Koska tarina on melko lyhyt – minulla ensimmäinen lukukerta kesti noin tunnin – mitään ei ehditä käsitellä syvällisesti. Tarina on kuin kurkistus perheen muutamaan kesäpäivään ilman merkittävää taustoittamista. Lukijan voimakasta eläytymistä silloin tuskin voi odottaa, vaan valinnat tulee tehtyä silkan uteliaisuuden vallassa. Se ei sinänsä ollut huono valta.

A Catalan Summer: Pau
Perheen poika joko flirttailee tai on vakavissaan työläisten ja anarkistien kanssa. Keskustelun sisältävään ikkunaan tulee vierityspalkki, kun tekstisisältö ei enää mahdu näkyvillä olevan laatikon rajoihin.

A Catalan Summerissa käsitellään Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä, mikä on aika ajankohtaista. Teoksessa annetaan sille jopa historiallinen selitys. 1920-luvun Kataloniassa tunnetaan Madridin espanjalainen puristus, mutta painetta aiheuttaa myös nouseva työväenliike ja nimenomaisesti anarkistinen aate. Teoksessa on mahdollista osoittaa sympatiaa anarkisteja kohtaan tai pitää heihin etäisyyttä.

catalan_summer_cliff_path
Teoksen rakenteellisen perustan muodostavat paikkakuvaukset. Paikkakuvauksen alapuolella on "kompassi" eli mahdolliset liikkumissuunnat, joihin pääsee linkkiä napauttamalla, sekä lista paikalla olevista henkilöistä. Henkilön nimen napauttaminen avaa paikkakuvauksen päälle ikkunan, jossa avataan tai yritetään avata keskustelu henkilön kanssa.

En ole varma, onko A Catalan Summerin tekstiseikkailumainen lähestymis- tai paremminkin esitystapa oikein onnistunut. Vaikka paikkakuvaukset muodostavat teoksen rungon, koin niiden sisällön toissijaiseksi ja lakkasin lukemasta niitä. Varsinainen sisältö on henkilöiden välisissä kohtaamisissa ja paikat toimivat vain näiden kohtaamisten muuttumattomina, staattisina näyttämöinä. A Catalan Summerin olisi varmasti voinut tehdä Twinellä. Voin ehkä kuitenkin tavoittaa tekijän/tekijöiden halun rekonstruoida komea katalaanikartano.