Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Kirja joka syntyy ja luetaan lennossa

Tämän ajankohtaisemmaksi kirja tuskin voi mennä. Olympialaisten vanavedessä ilmestyy reaaliaikainen kirjasovellus, jota mainostetaan "ensimmäiseksi lajiaan". 12.8. saataville tullut Seven Poets and the Assassin's Secret on trilleri seitsemästä lapsesta, jotka kaapataan Lontoon olympialaisten alla. Lukijat voivat seurata terroristeilta karkaavien lasten vaiheita 12 viikon ajan. Mautonta ja laskelmoitua ehkäpä, mutta idea reaaliaikaisesta kirjasta sinänsä on mielenkiintoinen.

Kirja ilmestyy luku kerrallaan. Saataville tulee myös muuta aineistoa, kuten fiktiota ja ajankohtaisia tositapahtumia sekoittava uutislehti. Lukijaa pyritään aktivoimaan ja vetämään mukaan tarinaan myös tehtävien kautta. Reaaliaikaisen kirjan kerrotaan syntyneen kysymyksestä, kuinka saada lapset ja nuoret säilyttämään kiinnostus kirjaan. Koukutuskeinoiksi todettiin sarjamuotoisuus, toden ja fiktion sekoittaminen ja tehtävät.

Kirjan sisällöstä vastaa amerikkalainen Edmund Pevensey -niminen firma, joka perustettiin viime vuonna tarkoituksena "kehittää ja kertoa viihdyttäviä tarinoita mukaansatempaavilla tavoilla". Sovelluksen takana on puolestaan englantilainen Inkle, joka sekin on melko uusi toimija. Tekijöillä on kuitenkin paljon kokemusta toisaalta käsikirjoittamisesta ja av-tuotannoista, toisaalta peleistä. Tämä yhteistyö kertoo osaltaan siitä, että digitaalisuus tuo kirjallisuuteen uusia toimijoita kirja-alan ulkopuolelta – ja ehkäpä uudet kerronnan tavat uusia näkökulmia vaativatkin, puhumattakaan tietysti osaamisesta.

Kirjasovellus on saatavilla iPhonelle, iPadille ja iPod touchille. Oheistuotteisiin kuuluu kirjan paperiversio (tavallinen ja käsin nidottu) sekä t-paita ja muki. Kaupallisen ohjekaavan mukaan, sillä oheistuotteillahan ne puoli-ilmaiset ja ilmaiset kännykkäpelitkin oikeasti tehdään kannattaviksi!

Sovelluksen tekijästä Inklestä vielä sen verran, että se on aiemmin luonut hienonnäköisen interaktiivisen mukaelman Mary Shelleyn kauhuklassikosta Frankenstein. Se on suunnattu erityisesti koululaisille, kuten Inklen "valitse oma seikkailusi" -kirjoitusohjelmakin, Inklewriter. Kirjoitusohjelma on kaikkien ilmaiseksi käyttävissä verkossa. Kynnys interaktiivisen fiktion kirjoittamiseen on pyritty saamaan mahdollisimman matalaksi: ohjeet ovat selkeät ja tuotettavan tekstin rakennekin sinänsä yksinkertainen.