Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Valinnat osa 5: Here and There Along the Echo, surreaalinen hakuteos valintojen kohteena

Here and There Along the Echo on Cardboard Computerin tekemä pienoisteos, joka toimii eräänlaisena seikkailupelin lisäosana. Siinä on yksinkertainen mutta oivaltava idea, joka sulkee sisäänsä kirjallisen interaktiivisen fiktion. Pelkkä puhelin, mitä kaikkea sen kautta voikaan ilmaista? Tässä teoksessa lukijan tekemät valinnat toimivat luontevalla, hauskalla ja yllättävällä tavalla. Here and There Along the Echo ei vaadi pääpelin omistamista tai pelaamista, vaan se avautuu hyvin myös itsenäisenä.

Emopeli

Here and There Along the Echo liittyy seikkailupeliin Kentucky Road Zero, joka on paljon hehkutettu ja mielenkiintoinen indiepeli. Sitä voi pitää jopa antipelinä, sillä varsinaisia pelillisiä elementtejä siinä ei paljoa ole ja sikäli kuin on, ne ovat yksinkertaisia ja vähän hämärästikin (lue: näennäisen epäonnistuneesti) toteutettuja. Kentucky Road Zerossa tarina on keskeisintä ja se avautuu melko kaunokirjallisesti. Tyylilajia voi sanoa maagiseksi realismiksi. Vahvasti audiovisuaalisen ilmiasun takia sitä ei voi mielestäni kuitenkaan sanoa kirjallisuudeksi.

Alkaen vuodesta 2013 Kentucky Road Zero on ilmestynyt sarjanomaisesti osissa, ikään kuin luku kerrallaan. Pääpelin lisäksi on julkaistu myös oheisjuttuja kuten Here and There Along the Echo. En puikaan itse pääpeliä – johon suhtaudun sitä paitsi ristiriitaisesti, enkä tiedä, pidänkö siitä vai en – vaan tätä tarinan lisäosaa, joka toimii esimerkkinä onnistuneesta valintojen käytöstä. Tuloksena on yhtenäinen kehämäisesti toimiva teos.

Tartu luuriin

Ensimmäiseksi kannattaa unohtaa ajatus, että kyse olisi pelistä. Puhukaamme teoksesta ja "lukijasta" lainausmerkeissä. Here and There Along the Echo avaa lukijan eteen yksinkertaisen näkymän: pöytä ja lankapuhelin. Siinä kaikki, enempää ei koskaan tule. Jotta jotain tapahtuisi, täytyy nostaa luuri ja näppäillä numero. Vain yksi tietty numero toimii. Langan päässä käynnistyy automaattinen, interaktiivinen nauhoite. Ote on verkkainen, musiikki soi hieman liian pitkään, ääni puhuu hieman liian hitaasti. Asetutaan tunnelmaan. Ja se ei olekaan mikä tahansa neuvontapalvelu.

Here and There Along the Echo

"Salaisen turismin virasto" tarjoaa tietoa Echo-joella matkaajalle. Se auttaa tunnistamaan erilaisia ääniä ja löytämään merkillisiä nähtävyyksiä, käsittelemään soittajan omassa kädessä olevaa käärmettäkin. Hämmentävää, kuka tuo lukijana toimiva outo tyyppi on?

Kuten automaattisissa puhelinpalveluissa ikään, kuuntelu tapahtuu näppäilemällä numeroita ohjeen mukaan: näppäile yksi jos haluat tietää erityyppisistä vesistä, näppäile kaksi jos haluat tietoa kasveista ja eläimistä, jne. päävalikkoon palaamisineen. Mitä kuuntelee/lukee ja missä järjestyksessä, saa itse päättää. Sisältö on useammalla kuin yhdellä tasolla. Sekaan on sujautettu yllätyksiäkin: (s)alanumeroita, jotka kannattaa kirjoittaa paperille ylös. Salaperäistä, kovin salaperäistä.

Surreaalinen hakuteos

Tämä surreaalinen kokonaisuus on eräänlainen pieni hakuteos. Kehyskertomuksena toimii fiktiivinen puhelinpalvelu ja sisältöä luetaan nappeja painamalla. Olennaisesti sisältö on tekstuaalinen, mutta pelkkänä tekstinä, ei audiovisuaalisesti, se tuntuisi ehkä paljon tylsemmältä. Kuitenkin idea sopii sovellettavaksi myös pelkkään tekstiin. Hienoa Here and There Along the Echossa on yhtenäisyys: idea, joka sulkee sisäänsä kaiken – fiktion fiktion sisään – tuottaen jännän suljetun elämyksen jossain todellisuuden syrjällä.

Saatavuus

Here and There Along the Echo on ladattavissa ilmaiseksi Windows-, Mac OS X -ja Linux-käyttöjärjestelmille. Huomaa, että tarvitset "sen yhden toimivan numeron". Teos on englanniksi, ja jos lukijan aksentti tuottaa ongelmia, tekstityksen saa asetuksista päälle.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: HERE AND THERE ALONG THE ECHO (CARDBOARD COMPUTER)