Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

The Novelist, kirjailija puun ja kuoren välissä

Kent Hudsonin The Novelist on seikkailupelin asuun puettu interaktiivinen fiktio. Kiinnostuin siitä alun perin, koska se kuulosti toimivan kirjallisuuden ehdoilla, mutta nimenomaan interaktiivisesti. Teoksen mekaniikka osoittautuikin oivaltavaksi, mutta sisältö tuntui typistetyltä ja raakilemaiselta. Vaihtelun puutteen vuoksi koin parin tunnin pelirupeaman kaikessa lyhykäisyydessäkin pitkästyttäväksi. The Novelist on kuitenkin saanut paljon huomiota indiepelipiireissä eikä aivan syyttä.

The Novelist

The Novelist ilmestyi joulukuussa 2013 ja sitä voi sanoa olennaisesti yhden miehen projektiksi. Kent Hudson on ollut aiemmin mukana sekä rooli- että ammuskelupelien kehittelyssä.

Vakoilua ja manipulaatiota

The Novelistissa lukija-pelaaja asetetaan jonkinlaisen kummituksen rooliin. Hänen tehtävänään on vakoilla talon asukkaiden ajatuksia, tutkia heidän muistojaan ja manipuloida yhden henkilöistä päätöksiä. The Novelistia voi pelata joko tarina- (story) tai häivemoodissa (stealth mode). Häivemoodissa on sukkuloitava talon lamppujen kautta ja pysyteltävä asukkaiden näkymättömissä. Tarinamoodissa saa täyden näkymättömyyden itselleen.

The Novelist: memory

Muiston sisällä

Kummituksen ja talon metakertomus jäi minulle hämäräksi, mutta kaikesta päätellen kummitus on oleskellut talossa jo kauan ja seurannut useiden talossa viipyneiden elämää. Jokin on talossa vialla, koska kukaan tai mikään perhe ei viivy siellä pitkään. Kummitus, kaiketi.

Ongelmaperhe

Tällä kertaa taloon tulee lomanviettoon kolmihenkinen perhe: kirjailija-isä, taidemaalari-äiti ja poika, jolla on vaikeuksia lukemaan oppimisessa ja joka on tullut kiusatuksi. Loma on eräänlainen pakomatka, jonka toivotaan ratkaisevan perheen ongelmia.

The Novelist: family

Lindan ajatuksen lukeminen

Isä Danin (joka tässä näyttäytyy päähenkilönä siinä mielessä, että juuri hänen päätöksiinsä kummitus vaikuttaa) haasteena on toisen kirjan kirjoittaminen. Yhtäältä agentti ja kustantaja painostavat häntä, toisaalta avioliitto takkuilee ja poika odottaa huomiota isältään. Äiti Linda haluaisi rakentaa omaa taiteilijanuraansa ja samalla hän koettaa diplomaattisesti hoidella ihmissuhteitaan. Poika Tommy kärsii yksinäisyydestä ja positiivisen kontaktin puuttumisesta isään.

Sain tai palautin Danin kirjailijanuran lentoon, avioliittokin pelastui ja vaimo pääsi toteuttamaan itseään, mutta epäonnistuin pahasti pojan kohdalla. En kai osannut tehdä kompromisseja.

The Novelist: choice

Tommyn toiveen toteuttaminen Danin ja Lindan kustannuksella

Suppea simulaatio

Tämä asetelmahan, ja ajatusten ja muistojen lukeminen, kuulostaa potentiaalisesti ihan syvälliseltä. Ajatukset olivat kuitenkin hyvin fragmentin kaltaisia ja muistot kaavamaisia ja lyhyitä. Liikkuma-alana oli kaksikerroksinen talo, ei sen enempää, ja huoneet tulivat nopeasti tutuksi. Kohteiden hakeminen kävi vähän rasittavaksi; seikkailupeleille ominaista uuden löytämisen tunnetta en juuri kokenut. Sisältö sijoittui paljon nimenomaan paperille: kirjeisiin, muistilappuihin ja päiväkirjoihin. Kirjallista, kyllä, mutta ei suuria oivalluksia herättävää.

The Novelist: writer's block

Ote Danin päivä/muistikirjasta

Voin uskoa, että joitakuita The Novelist on onnistunut koskettamaan: perhedynamiikka oli realistisen tuntuista ja sikäli samastuttavaa. Oli kuitenkin vaikea uskoa, että Dan ei olisi loman aikana kyennyt jakamaan aikaansa tasapuolisemmin kirjoittamisen ja perheen kesken.

Erityisesti minua jäi vaivaamaan tapa, jolla talon historia tuotiin mukaan, enkä kyennyt näkemään yhteyttä sen ja nykyisen perheen välillä. The Novelistin takana voi kuitenkin aistia yrityksen rakentaa kerronnallisesti moniulotteinen interaktiivinen teos. Se on kuin pieni sims-laboratorio, jossa suoritetaan kokeilu.

Pitkästymiseeni toi oman osansa taustamusiikki ja grafiikka: pelkistettyä ja itseään toistavaa. Tunnelma oli lattealla tavalla haikea, eivätkä henkilöt tuntuneet oikeilta ihmisiltä vaan jonkinlaisilta karkeilta simulaatioilta. No, sellaisiahan ne pelihahmot tapaavat olla, mutta kirjallisen sisällön kautta olisi tämän eteen voinut tehdä niin paljon enemmän.

Saatavuus

The Novelistia voin suositella seesteisenä pienenä tutkimusmatkana ja tietenkin sen melko kunnianhimoisen kerronnallisen yrityksen vuoksi. Molemmilla on kuitenkin ankea puolensa.

The Novelist on saatavilla Windows-, Mac OS X- ja Linux-tietokoneille Humble Storesta, Steamistä tai Mac App Storesta.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: THE NOVELIST (ORTHOGONAL GAMES)