Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Kiehtova mytologinen sekasotku Age of Fable

Age of Fable on verkkosivuston kautta luettava "roolipelikirja", interaktiivinen seikkailu. Valitse oma seikkailusi -teoksista sitä erottavat hahmostatistiikka ja noppaperiaatteella arvotut valintojen tulokset ja tarinakäänteet. Se tarjoaa merkillisen harhailun maailmassa, jossa kaikentasoinen mytologia ja fantasia sekoittuvat keskenään. Verkkosivustolle päätyminen on kuin aikaa sitten unohdetun aarteen löytämistä.

Age of Fablen on kirjoittanut anarkistiksikin julistautuva James Hutchings. Se on julkaistu vuonna 2006, mutta tyyli on tarkoituksella retro viitaten jonnekin 1980–1990-luvuille.

Lukijan tavoitteena on ensikädessä hengissä pysyminen. Se ei ole aivan helppoa. Alussa ei anneta tarkkaa tehtävää, hahmo ikään kuin vain heitetään tarinamaailmaan matkalle kohti Karrakaran kaupunkia. Siellä ja ympäröivässä maailmassa on tutkittavaa ja kohdattavaa. Onko hahmo pyrkimässä johonkin tai etsimässä jotain? Asetelma tuntuu vertautuvan elämään yleensä: jokainen luo oman tarinansa omien mahdollisuuksiensa ja sattuman tai kohtalon puitteissa.

Hahmon ominaisuudet ja tarinan kulku

Aivan alussa lukija valitsee hahmon, jota tulee ohjaamaan. Voi valita ennalta valmiiksi luoduista hahmoista tai arpoa itselleen kokonaan uuden, tai muokata mieleisensä säätämällä numeerisesti hahmon ominaisuuksia kuten elinvoimaa, karismaa, suunnistuskykyä ja onnea. Voi olla yhtä hyvin ihminen, keiju kuin eläinkin.

Age of Fable: characters

Osa valittavissa olevista hahmoista. Age of Fablessa käytetään sekalaista kuvitusta, niin klassikkomaalauksia kuin harrastelijoiden piirroksiakin.

Ominaisuudet vaikuttavat paljon hahmon menestykseen tarinamaailmassa. Lukukokemus muodostuu luonnostaan erilaiseksi riippuen hahmosta myös siksi, että lukijan ottaessa ominaisuudet huomioon hän tekee erilaisia valintoja: pyrkii välttämään tiettyjä kohtaamisia ja ratkaisuja tai päinvastoin suosimaan niitä. Valitsemani keiju oli esimerkiksi surkea tappelija ja hyvin naiivi, joten kannatti välttää käsikähmää ja suhtautua tuntemattomiin epäluuloisesti.

Age of Fable: statistics and inventory

Laskumekaniikka, joka määrää eri kohtaamisten, tilanteiden ja valintojen tulokset, on kerrottu sivustolla ja se on melko selkeä. Arvonta tapahtuu kahdella kuusisilmäisellä nopalla. Noppien summa lisätään hahmon määrätyn ominaisuuden vahvuusasteeseen, ja tulosta verrataan tapahtuman vaikeusasteeseen. Lukemisen kuluessa hahmo kehittyy tai taantuu.

Age of Fablessa on myös tavaraluettelo. Näkinkengät toimivat maksuvälineenä. Erilaiset siunaukset, jotka pelastavat tiukan paikan tullen, ovat kulutustavaraa. Niitä voi saada paitsi temppeleistä, myös palkkioksi hyvistä töistä kuten jumalten vapauttamisesta tai lapsen auttamisesta etsimistehtävässä. Eräällä lukukerralla, jossa valitsin hahmokseni kurtisaanin, pääsin jonkinlaiseen luuppiin ja sain siunauksia loputtomasti ilmaiseksi temppeleistä. Normaalisti niistä pitäisi maksaa.

Aiempaan tilanteeseen palaaminen

Jos jokin valinta kaduttaa, voi pakittaa selaimen takaisin-napilla, mutta selvää lienee, ettei se ole suositeltava lukutapa. Age of Fablessa on myös oma tallennusjärjestelmänsä. Kunkin valinnan perässä olevaa ikonia klikkaamalla saa kopioitavan linkin. Syöttämällä sen seuraavalla kerralla selaimen osoitekenttään pääsee kohtaan, johon edellisellä kerralla jäi.

Uudelleenluettavuus

Age of Fable: begging

Age of Fablella on melko korkea uudelleenluettavuus. Aika ajoin, kun maailma ei enää ole aivan tuoreessa muistissa, voi kokeilla erilaisilla hahmoilla. Uskoakseni kaikilla ennalta luoduilla hahmoilla on onnistumisen mahdollisuus.

Olen lukenut Age of Fablen muutaman vuoden aikana luullakseni noin 5 kertaa, mutta en osaa vieläkään sanoa, onko olemassa kaikille hahmoille yhteistä "onnellista loppua" ja mikä se on. Jatkan varmaan tutkimista, myös teoksen rakenteen ja maailman laajuuden osalta.

Saatavuus

Tämä kokemus on saatavilla ilmaiseksi verkossa.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: AGE OF FABLE (JAMES HUTCHINGS)