Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Vapise Elisa, Fabula tulee

Fabula on tuore kuukausimaksuun ja rajattomaan lukuoikeuteen perustuva e-kirjapalvelu. Se voi olla todellinen "game changer" Suomessa ja tarkoittaa e-kirjojen läpimurtoa. Valikoimassa on jo yli 700 suomenkielistä kirjaa, ja mukana on yli 20 suomalaista kustantajaa. Fabulan tavoitteena on lisätä palveluun 50 kirjaa joka viikko. Fabula ei vaadi polkuhinnoittelua kustantajilta, ja niin ollen kirjailijatkin voivat saada reilun kompensaation.

Fabulan takana on suomalais-latvialainen startup-yritys. Tiimi toimii Riikasta, Espoosta ja Oulusta käsin. Suomessa palvelu aloitti vuoden 2015 loppupuolella. Latviassa Fabula on ilmeisesti jo vakiinnuttanut paikkansa ja saanut homman kannattamaan. Raikkaan oloinen porukka ja toimintaidea juuri sellainen kuin e-kirjoissa pitääkin olla. Miksei joku ole tehnyt tätä jo aiemmin?

Fabula

Kettu on Fabulan maskotti ja tunnus.

Fabulan lukuohjelma toimii Android- ja iOS-laitteilla, ja asentamalla ohjelman voi lukea kaikista kirjoista 10 %:a ilmaiseksi ja päättää vasta sitten, haluaako siirtyä maksavaksi tilaajaksi. Itse toivoisin tukea myös PC-alustoille tai ainakin mahdollisuutta lukea selaimessa, mutta Android ja iOS ovat varmasti juuri ne alustat, joilta e-kirjoja eniten luetaankin, joten miksi hajottaa kehitystyötä.

Kuukausimaksu on alle kymmenen euroa ja tällä, yhden kirjan hintaa vastaavalla summalla, saa siis lukea kirjoja niin paljon kuin lystää. Todellakin, miksi ostaisi kirjaa "omaksi", kun DRM-suojausten ja lukuohjelmariippuvuuksien takia omistaminen on aika näennäistäkin? Fabula tarjoaa helpon tavan löytää uutuudet ja suositellut, ja "lukunäytteen" pituus on rajaton. Mutta eikö kirjasto aja saman asian, ilmaiseksi?

Kirjastojen e-kirjapalveluilla on heikkoutensa. Lukuohjelma- ja alustapuolella olisi toivomisen varaa, ja palautusajat tietysti painavat lukijaa. Kirja voi olla lainassa yhtä aikaa vain rajatulla määrällä lukijoita, mikä tarkoittaa, ettei sitä ole välttämättä aina saatavilla. Eivätkä kirjastot hanki kaikkia uutuuksia. Fabulalla mitä todennäköisimmin on valikoimassaan kaikki kustantajan e-kirjauutuudet – edellyttäen tietysti, että kustantaja Fabulassa on.

Fabula ohittaa leikiten Kustannusyhdistyksen jarruttelun kirjastoasiassa ja vastaa lukijoilla olevaan tarpeeseen suoraan ja kaikkien kannalta reilulla tavalla. Toivokaamme, että kustantajat lähtisivät mukaan ja lukijat sankoin joukoin. Jos pääsy tuhansiin kirjoihin suoraan omalta laitteelta houkuttaa eikä kymmenen euron kuukausimaksu kaada taloutta, Fabula voi avata aivan uuden kirjojen löytämisen ja lukemisen tavan. Aika on tullut.