Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Elisa myy tabletteja kirjaston kautta?

Elisa Kirja tarjoaa yhteistyössä muutamien kirjastojen kanssa lainattavaksi pakettia, johon kuuluu tablet-laite ja valmiiksi asennettu Elisa Kirja -sovellus, jossa on luettavissa kuusi dekkaria. Jokin aika sitten lainasin paikallisesta kirjastosta tällaisen paketin. Mielenkiintoni suuntautui välittömästi valmiiksi laitteessa olevien e-kirjojen ulkopuolelle.

Sanottakoon heti alkuun, että e-kirjojen lukemisessa ei ole minulle mitään uutta, joten valitettavasti en pysty tilittämään mitään tuoretta ja säväyttävää lukukokemuksesta. Olen tottunut lukemaan suurelta LCD-näytöltä, eikä se aseta kynnystä lukemiselle. Minulla on kuitenkin myös e-ink-näytöllinen lukulaite, joten pystyin vertaamaan lukukokemusta LCD-näytöllisen tabletin ja e-ink-näytöllisen "aidon" lukulaitteen välillä. Siitä lisää jäljempänä.

Heti laitettiin pelkkä luu kouraan

Samsung Galaxy Tab 2:een asennettu Elisa Kirjan oma lukuohjelma kirvoitti pari kriittistä kommenttia tai pikemminkin kysymystä. Ensinnäkin sillä ei päässyt Elisa Kirjan latauskauppaan, josta olisi voinut ladata lisää kirjallisuutta. Jäi siis kokonaan saamatta kokemus, millaista kirjojen ostaminen ja lataaminen Android-tabletilla Elisa Kirjan verkkokaupasta on. Juuri tämän kokemuksen olisin ehkä halunnut. Täyttä Elisa Kirja -sovellusta ei voinut asentaa itse, se oli estetty.

Toiseksi ohjelmalla ei pystynyt lainaamaan kirjaston e-kirjoja. Se ei kuulu tähän palveluun, kyllä kyllä, mutta tällainen toive lainaajassa luonnollisesti herää. Kirjaston e-kirjoja en itse asiassa pystynyt lainaamaan koko laitteella, sillä täkäläinen kirjasto ei tarjoa e-kirjojen lainauspalvelua. Ohjelmaan ei myöskään pystynyt siirtämään omia DRM-vapaita kirjoja. Ohjelma oli siis täysin rajoittunut niihin kuuteen dekkariin, jotka sen kirjahyllyyn oli valmiiksi valittu.

Miksi valikoima keskittyi ainoastaan dekkareihin? Kirjat tarjottiin yhteistyössä CrimeTimen kanssa, mutta se ei ole oikea vastaus. On kyseenalaista olettaa, että kaikki haluavat lukea vain dekkareita, ja eikö olisi ihan hyvä noin vaivihkaa tarjota dekkareiden suosijoille mielen laajennukseksi myös muita vaihtoehtoja? Kokeeksi luin Tapani Baggen Mustaa pyörrettä – luultavasti siksi, että siinä oli historiallinen viitekehys.

Kaiken kaikkiaan lainauspaketista jäi tunne, että se pyrkii myymään kirjaston asiakkaille tablet-laitteita eikä niinkään tarjoamaan e-kirjojen lukukokemusta. Surffausta ja uusien ohjelmien asentamista ei ollut rajoitettu, joten huomio karkasi kyllä hetimmiten pois Elisa Kirjan tyngästä lukuohjelmasta. Ja on kuin kirjasto sahaisi tässä yhteistyössä omaa oksaansa: kun e-kirjoja ei saa lainaksi, ne pitää ostaa itse!

Jotain sentään: kirja-aplikaatiot

Käytin mahdollisuutta tutkia Androidille saataville olevien ohjelma-kirjojen/kirja-aplikaatioiden tarjontaa. Ei vähäinen, mutta vakavasti otettuna rajallinen se on. Valikoimaa voi selata Google Play -kaupassa. Suomeksi en löytänyt kaunokirjallisuutta; jos joku osaa vinkata, vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan. Englanniksi erottui kaksi kaupallisesti pätevää lapsille suunnattua kuvakirjasarjaa: Oceanhouse Median Little Critter ja Dr. Seuss.

Oceanhouse Median kirjat sisältävät tekstin ja kuvien lisäksi ääntä ja interaktiivisuutta. Tarinan voi lukea itse (sivua kääntämällä) tai sen voi lukea ja kuunnella samalla niin, että luettavat sanat korostuvat värillä. Pienimmille on myös vaihtoehto, jossa sivut kääntyvät automaattisesti. Kirjojen interaktiivisuus tukee sanojen opettelemista: napautettaessa sormella kuvissa olevia eri kohteita näkyviin ilmestyy vastaava sana ja se luetaan ääneen. Tämä toimii yhtä hyvin lapsille kuin muillekin kielen perustason opiskelijoille. Kirjoihin on sisällytetty myös etsi-peli. Hauskaa ja opettavaista.

Tällä hetkellä alusta, jolla digitaalisessa kirjallisuudessa jotain todella tapahtuu, on Applen iOS eli iPad (ja iPhone & iPod). Se koskee sekä kirja-aplikaatioita että laajennettuja tavallisia e-kirjoja, joita voi lukea iBooks-ohjelmalla. Androidin tarjonta on siitä jäljessä, puhumattakaan Windowsista, Mac OS X:stä, Linuxista tai muista. Ja suomeksi – missä se kaikki viipyy?

Lopuksi

Minulle Android-tablet näyttäytyi leluna, jolle minulla ei tällä hetkellä ole mitään varteenotettavaa käyttöä. Surffauskokemus oli huono näytön pienuuden takia ja kunnon kirjoittaminen vaatisi erillistä näppäimistöä. E-kirjat luen mieluummin e-ink-näytölliseltä lukulaitteelta. Se ei paista silmille, ja tunne on jotakuinkin yhtä rauhoittava kuin paperikirjassa. Mikäli kirja sisältää pelkkää tekstiä tai vain vähän kuvia, e-ink-näytön mustavalkoisuuskaan ei haittaa.

Lukulaite myös pysyy ja pitää paremmin asiassa, nimittäin siinä, että tarkoitus on lukea kirjoja. Kaikenlaista pientä jännää ohjelmaa ja peliä Androidille löytyy. Ammattikäyttöä en osaa kuvitella, mutta jotain sellaisia käyttäjien myyntipuheita ainakin iPadin puolelta on kuulunut. Dokumenttien esittämiseen (mutta ei luomiseen) tablet kelpaa varmasti. Lukulaitteiden kehitys tablettien suuntaan olisi oma aiheensa.