Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Karttapallo havahdutti ihmisen kädenjälkeen – multimediateos Earth 3D – World Atlas valistaa viehättävällä tavalla mutta ihmiskeskeisesti

Silmäillessäni kuluneella viikolla latauskaupan suosituimpien maksullisten ohjelmien top-10-listaa ilahduin, kun huomasin joukossa multimediakartaston. Earth 3D – World Atlas:issa pääsee pyörittelemään ihmeitä pullollaan olevaa maapalloa. Se toi mukavalla ja päivitetyllä tavalla mieleen parikymmentä vuotta vanhat multimediateokset, joita julkaistiin CD-ROM-muodossa. Karttapallon pyörittelyssä on jotain tyydyttävää, ja tällainen digitaalinen kolmiulotteinen karttapallo se vasta tyydyttävä pyöriteltävä onkin. Ilmaisesta Google Earthistä teos eroaa useilla erilaisilla tietotasoillaan ja miellyttävämmällä käyttökokemuksellaan. 3D-grafiikka, joka kohoaa suhteettoman suurina monumentteina sinänsä realistisen maapallon pinnalta, on viehättävää, ajantasaiset säätiedot ovat kiinnostavia ja liikkuvat kohteet kuten laivat ja lentokoneet hauskoja bongattavia. Kaikesta mitä voi napauttaa – ja sitä on paljon – saa esiin tekstuaalista tietoa ja valokuvia.

Earth 3d – World Atlas

Earth 3D – World Atlas:in on tehnyt venäläinen studio 3Planesoft. He ovat julkaisseet myös "eläviä työpöydän taustakuvia", mitkä vasta ovatkin muistutus parinkymmenen vuoden takaa. On hauskaa, että joku jatkaa näitä multimediaperinteitä. En löytänyt ohjelman alkuperäistä ilmestymisvuotta. Ilmestymis- ja päivitysvuodeksi latauskaupoissa annetaan 2021, mutta teoksesta on jo versio 8, mikä antaa olettaa, että se on ollut olemassa jo pitkään. 2017 heiltä on ilmestynyt Earth 3D – Animal Atlas, joka muistuttaa World Atlasin kasvit- ja eläimet-lisäosien sisältöä.

Pallo pullollaan monenlaista ihmeteltävää

Koko maapallon kattava atlas on iso kokonaisuus, ja minulle siinä on yhdelle päivälle tai useallekin aivan liikaa tutkittavaa. Earth 3D – World Atlas:iin tutustuminen on todennäköisesti pitkäaikainen hanke, johon palaan pala kerrallaan: Indonesian saariryhmä tänään, Jäämeri ja Pohjoisnapa huomenna, jne.

Earth 3d World Atlas: Satellite
Mikä tahansa kartalla näkyvä teksti tai graafisesti satelliittikuvasta erottuva kohde on napautettavissa lisätiedon saamiseksi. Lisätieto-ikkunassa voi välilehteä vaihtamalla siirtyä suurempaan, sisällyttävään kohteeseen, tässä Roswelllin ufotapauksesta Chihuahuan aavikkoon ja edelleen Pohjois-Amerikkaan.

Perusmuodossaan ohjelma sisältää sekä satelliittikuvista kootun että valtioiden rajat näyttävän maapallon. Suurimmat tai alueellisesti merkittävimmät kaupungit on merkitty, samoin meret ja muut merkittävät vesistöt, vuoret ja monet isommat aluekokonaisuudet. Merialueille on piirretty suuret virtaukset. Leveys- ja pituuspiirit löytyvät tietysti myös. Valaistusvaihtoehdot ovat ikuinen päivä ja aikavyöhykkeiden mukainen. Earth 3d – World Atlas sisältää hakutoiminnon, joka pyöräyttää nopeasti esiin halutun paikan.

Ohjelman perusmuodon mukana saa myös "maailman ihmeet" -laajennuksen, joka sisältää koko joukon ihmisten luomia nähtävyyksiä muinaisista temppeleistä modernin ajan pilvenpiirtäjiin. Lisäksi on muitakin mielenkiintoisia kohteita kuten avaruuskeskuksia. Jäin kyllä vähän miettimään, millä perusteella esiin nostetut nähtävyydet on valittu. Öljypumppaamot pistivät animaationsakin takia silmään. Taloudellisesti ne ovat varmasti merkityksellisiä, mutta itselle lähinnä ikävä muistutus ympäristön saastumisesta. Mutta tietoa yhtä kaikki.

Earth 3d World Atlas: States
Niin kutsuttu poliittinen kartta näyttää valtioiden rajat selkeästi.

Ohjelmaan upotettu Wikipedia

Kaikki nimetty tai maasta nouseva on klikattavaa/napautettavaa, mikä avaa teksti-ikkunan kuvituksineen. Teksti on suoraa lainausta Wikipediasta. Tähän olin ehkä vähän pettynyt. Wikipedia ei ole suoranaisesti populaaria tai hyvää tietokirjoittamista, vaikka kuka tahansa voi sinne kirjoittaa ja kuka tahansa korjata sitä. Vaikka luen päivittäin huvikseni Wikipediaa (onko tämä noloa?), olisin kuitenkin toivonut kaupalliselta ohjelmalta jotain muuta: jotain kunnolla toimitettua ja tiivistetympää, kiinnostavilla yksityiskohdilla höystettynä tietysti. Tekstin oheen tarjolle tulevat kuvat ovat WikiCommonsista aiheeseen liittyviä automaattisia poimintoja. Teos lainaa raskaasti kaikille saatavilla olevista ilmaisaineistoista, eikä siinä ole minusta sinänsä mitään vikaa, mutta kartan visuaaliset kohteet ovat pitkälle työstettyä aineistoa ja kontrasti tekstisisältöihin on siksi suuri.

Earth 3d World Atlas: WikiCommons
Kohteeseen liittyviä valokuvia voi löytyä paljon. Mediapankki WikiCommonsin suoralle, omatoimiselle haulle ohjelma tarjoaa kätevän valmisvaihtoehdon.

Houkuttelevat lisäosat

Lisäosina ohjelmaan on saatavilla kasvimaailma, eläinmaailma, ihmismaailma (kansat ja kielet) ja tähtitaivas. Ne ovat ohjelman sisäisiä ostoksia. Asensin kasvit ja eläimet, ja niiden esitystapa muistuttaa nähtävyyksiä: isoja monumentaalisia kasveja ja eläimiä on sijoitettu eri puolille palloa omille luontaisille elinalueilleen. Ihmislisäosan esitystapa on samanlainen. Tähtitaivas-lisäosa on jotain aivan erilaista. Siinä voi tarkastella avaruutta maan pinnalta käsin mistä tahansa reaaliajassa. Eläimet-lisäosa sisältää eläintiedon lisäksi kasvillisuusvyöhykkeet. En tiedä, miksi ne eivät ole kasvit-lisäosassa.

Earth 3d World Atlas: Animals
Eläinlisäosa nostaa esille tunnetuimpia kotoperäisiä lajeja. Australian värikäs palapeli muodostuu kasvillisuusvyöhykkeistä.

Lopuksi

Earth 3D – World Atlas viehättää minua visuaalisesti ja idealtaan. Siinä riittää pitkäksi aikaa tutkittavaa. Ohjelman tekijät ovat nähneet paljon vaivaa valikoidessaan kartalla näkyvissä olevat kohteet ja toteuttaessaan grafiikan, ja olisin kaivannut yhdenmittaista vaivannäköä myös tekstin osalta. Odotin kuulevani taustamusiikkia, kun avasin ohjelman ensi kerran. Sitä ei kuitenkaan ollut. Mieluisan musiikin voi kuitenkin laittaa soimaan itse, ja silloin syntyykin jo varsin mukava tunnelma perehtyä planeettaamme sen nykyisellä antroposeenisellä tolalla.

Saatavuus

Earth 3D – World Atlas on saatavilla Windows- ja macOS-tietokoneille sekä Android- ja iOS-laitteille. Teos on saatavilla englanniksi, espanjaksi, italiaksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.

Linkkipankissa: Earth 3D – World Atlas (3Planesoft)