Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Paritanssia ja alkemiaa

Andrea Corbinin elokuussa 2015 ilmestynyt Silver and Gold on neljäs Sub-Q-verkkolehdessä ilmestynyt interaktiivinen miniteos. Se on Twinellä tehty hyperteksti, jossa käytetään lukunäkymän kahtia jakavaa mallipohjaa. Silver and Goldin teemana on parillisuus, ja toisella puolella seurataan takaa-ajajaa ja toisella takaa-ajettua. Lukija edistää tarinaa klikkaamalla tekstissä olevia linkkejä, ja näkökulmat toimivat samaan aikaan itsenäisesti ja toisistaan riippuvaisina. Parillisuus toistuu asetelmallisesti läpi koko teoksen ja saa miettimään sen merkitystä.

Silver and Gold

Silver and Gold on lyhyt: kertalukemiseen menee alle kymmenen minuuttia. Lukijan valinnoista riippuen siihen kätkeytyy kuitenkin erilaisia versioita tarinasta, joista merkittävimpinä kaksi täysin erilaista loppua. Lukija seuraa palvelusneitoa, joka on todistanut jotain salatuksi tarkoitettua, jäänyt siitä kiinni ja joutuu pakenemaan, ja hänen kintereillään olevaa miestä, hänen isäntäänsä.

Tarinassa on synkkä ja julma fantasiamaailma, josta teoksen lyhyydestä johtuen saa kokea vain fragmentin. Syntyi tunne, että on olemassa paljon laajempi kokonaisuus ja tarina. Tällaisena Silver and Gold ei kuitenkaan tunnu keskeneräiseltä. Se on kuin painajaisuni tai kauan sitten unohtunut muisto, joka kysyy lukijalta omaa merkitystään. Se on jonkin alku tai loppu.

Linkkien käyttö ei ole mitenkään erityistä, kahtiajakoa lukuun ottamatta Silver and Gold edustaa hyvin perus Twine-hypertekstiä. Asetelmallisesti se on kuitenkin kiinnostava: kahden tarinan kuljettaminen konkreettisesti rinnakkain ja vain väljässä, lukijan määräämässä synkroniassa luo lukukokemukseen erityisen jännitteen.

Silver and Gold: split view

Silver and Gold on luettavissa ilmaiseksi verkossa. Sub-Q toivoo kuitenkin maksavia premium-jäseniä, jotka todennäköisesti ovat säännöllisen julkaisutoiminnan jatkumisen ehto. Premium-jäsenille on kerran viikossa ilmestyvien fiktioiden lisäksi varattuna lisämateriaalia.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: SILVER AND GOLD (ANDREA GORBIN)