Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2020 -satoa: What the Bus? – matkalla tuntemattomaan

Suunnistamiseen perustuvassa Twine-teoksessa What the Bus? yritetään matkustaa työpaikalle julkisilla liikennevälineillä, mutta päädytään mitä fantastisimpiin paikkoihin Atlantiksesta helvettiin. Se on kepeällä, hauskalla ja viihdyttävällä tavalla eksyttävä lukukokemus, jossa yksi yritys kestää viisi minuuttia tai alle ja erilaisia lopputulemia on 10. Teknisesti What the Bus? on haarautuva lineaarinen hyperteksti, jossa on muutamia umpikujia – lyhyitä poikkeamia, joilta palataan takaisin pääjuonipolulle.

What the Bus?

What the Bus?:in tekijältä Emma Joyceltä on ilmestynyt aiemmin kourallinen lyhyitä tekstiseikkailuja ja Twine-teoksia, joita en tunne entuudesta. Hän itse moittii ainakin ensimmäistä kirjoitelmaansa aloittelijamaiseksi, mutta What the Bus? ainakin on sujuvasti kirjoitettu ja toteutettu. Siinä ei ole mitään vallankumouksellista, mutta minusta se on ihan kiva toteutus.

Vaikka päällisin puolin What the Bus? on pinnallinen pikku seikkailu, se jotenkin onnistui hiipimään alitajuntaani. Painajaismainen toisto – yhä uudelleen bussiin ja junaan nouseminen – ja päätyminen aina vain kauemmaksi reaalimaailmasta teki jonkinlaiset tepposet ja What the Bus? olikin vaikuttavampi kuin ensin olisi arvannut.

What the Bus: beginning
Alku on heti pahaenteinen. Tässä astutaan sokkeloon ilman minkäänlaista karttaa.

Mielikuvituksekkaat loput saivat kuitenkin aina naurahtamaan, sekin, joka vei työpaikalle. Sitä jouduin hakemaan vajaan puolituntisen, ja minulta kesti reilu puolituntinen löytää yhdeksän kymmenestä erilaisesta lopusta. Yksi loppu jäi paljastamatta, koska en jaksanut kokeilla suunnitelmallisesti kaikkia haarautumia läpi, vaan menin ensin omien mielitekojen ja sitten muistin varassa.

What the Bus: end
Jokaisella juna/metrolinjalla on oma tunnusvärinsä, jonka mukaan sivun taustaväri muuttuu. Tämän ja kansikuvan lisäksi What the Bus?:issa ei ollut muita visuaalisia kikkoja.

Minulla ei ole mitään moitittavaa What the Bus?:ista, enkä keksi edes kehittämis- tai laajentamisehdotuksia. Se on hyvä tällaisena.